ΧΑ: Υπερκαλύφθηκαν οι χθεσινές απώλειες με +2,20%

ΧΑ: Υπερκαλύφθηκαν οι χθεσινές απώλειες με +2,20%
Θετικό κλείσιμο εβδομάδας - Παραμένει χαμηλά ο τζίρος - Το βλέμμα στις 600 μονάδες

Μια «ανάσα» πριν τις 590 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αντέδρασε με εντυπωσιακή άνοδο μετά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,20% με τραπεζική ώθηση πάνω από 4,50%, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά των μη τραπεζικών blue chips αλλά και των «μικρομεσσαίων» χαρτιών της αγοράς, με ελάχιστες μετοχές να κλείνουν στο «κόκκινο». Χάρη στη τελευταία αυτή συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης αποχαιρετά τα μέσα του Οκτώβρη με κέρδη άνω του 2%, με την αισιοδοξία να αφήσει πίσω της η αγορά τη μακρά περίοδο συσσώρευσης, κάτι που για να επιτευχθεί πρέπει πρώτα να «κατακτηθεί» το μεγάλο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και η αύξηση του τζίρου, ώστε η άνοδος αυτή να έχει κάποια γερή βάση και ουσία.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι καθοριστικό ρόλο στη σημερινή άνοδο ηαξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Moody’s, η οποία αναμένεται απόψε, και όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα «πονταρίσματα» δίνουν και παίρνουν, με τους επενδυτές να δείχνουν πως προεξοφλούν θετικά μια αναβάθμιση. Βέβαια, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι αισιόδοξοι σηεμρινοί αγοραστές θα πάρουν το μέρος των πωλητών τη Δευτέρα. Επίσης, θετικά συνέβαλαν και οιευρωαγορέςπου κινούνται θετικά μετά τις χθεσινές απώλειες. Την ανοδική αντίδραση ενίσχυσαν και τακαλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Citigroup, Wells Fargo, JP Morgan, προϊδεάζοντας για ανοδικό ξεκίνημα συνεδρίασης στην Wall Street.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, η πώληση των ΔΕΣΦΑ, Αστήρ και ΑΔΜΗΕ φαίνεται να μπαίνουν σε τελική ευθεία ενώ η έναρξη του κύκλου διαπραγμάτευσης για την επόμενη αξιολόγηση φέρνει ενδεχομένως πιο κοντά την συζήτηση για το χρέος και την είσοδο της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η επιστροφή στα επίπεδα της παραμονής του Βρετανικού δημοψηφίσματος είναι ο πρώτος στόχος της "μεγάλης εξόδου", λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τις 620 μονάδες που ακόμα συνιστούν ένα συμπαθητικό περιθώριο ανόδου για το Γενικό Δείκτη. Όλο το σύστημα των κινητών μέσων κινείται στις 565 – 570 μονάδες ενώ οι ταλαντωτές είναι στις ουδέτερες ζώνες αφήνοντας αρκετό χώρο σε επιπλέον μονάδες δείκτη πριν εισέλθουν σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 589,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 578,53 μονάδων (+0,34%) και 591,24 μον. (+2,54%).Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ,ο όγκος ανήλθε στα 52,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,6 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 2,49%, στις 1.562,04 μονάδες, ενώ στο +1,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 734,29 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 4,64% στις 692,68 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδαςο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 2,08%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,30%.

Σήμερα πάντως η αγορά δεν κατάφερε να "σπάσει” την "κατάρα του χαμηλού τζίρου” ο οποίος και πάλι κινήθηκε στα επίπεδα των 30 εκατ. ευρώ. Το κλίμα σήμερα βοήθησε και η ευρωπαϊκή άνοδος, με το ΧΑ να δείχνει περισσότερο "ενθουσιασμό” μετά και τη ρευστότητα που εξασφάλισε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στοταμπλότώρα, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα εντυπωσίασαν σήμερα με το +6,88% και +6,83% που σημείωσαν, με τις Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 4%. Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με άνοδο 3,40%, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Τιτάν, Μυτιληναίο, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο και ΟΤΕ.

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Folli Follie, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Aegean, Grivalia, ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ, ενώ ήπια ανοδικά διαμορφώθηκαν οι Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Λάμδα και Jumbo. Μόνο ο ΟΛΠ έκλεισε με απώλειες 0,72% στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στον Mid Cap, η Αττικής ακολούθησε την τραπεζική άνοδο σημειώνοντας κέρδη 9,09%, με την Ιντραλότ να επιστρέφει θετικά κατά 4,10% σήμερα, μετά τη διήμερη πτώση. Κέρδη άνω του 3% σημείωσαν οι Χαλκόρ, Υγεία και MIG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ