ΧΑ: Με +1% "προεξόφλησαν" τη δόση οι επενδυτές

ΧΑ: Με +1% "προεξόφλησαν" τη δόση οι επενδυτές
Θετική η εικόνα εν μέσω Εurogroup με κέρδη για τράπεζες και blue chips

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ελέω Εurogroup πήρε την απαραίτητη ώθηση που χρειαζόταν πάνω από τις 583 μονάδες, με το βλέμμα πλέον στο επόμενο ψυχολογικό όριο των 590 μονάδων. Παρόλο που οι συνεδριάσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, οι επενδυτές «προεξόφλησαν» ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο ενισχύθηκε από τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντάισελμπλουμ. Η αγορά άλλωστε κινούνταν σταθερά ανοδικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τη συναλλακτικότητα ωστόσο να μην εντυπωσιάζει, καθώς ο τζίρος παραμένει στα επίπεδα των 30-35 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα σε υψηλά τρεισήμισι μηνών, με τράπεζες και blue chips να πρωταγωνιστούν, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και ηAtticaBank, στη μετοχή της οποίας σημειώθηκε ανατιμητική κερδοσκοπία με +25% στα 0,06 ευρώ.Η άνοδος στην Attica bank αποδίδεται στην έγκριση του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας από την Κομισιόν με ομολογιακά έως 380 εκατ που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου.

Όπως και να ‘χει, η αγορά σήμερα έδειξε ότι αναμένει και την τυπική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τοEurogroup, η οποία θα αποδεσμεύσει και τηδόση των 2,8 δισ.ευρώ. Η επικύρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει και το δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η αποτίμηση θα γίνει με βάση δυο εκθέσεις που θα παρουσιαστούν σήμερα: το "compliance report" της Επιτροπής για τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με το 1,1 δισ. ευρώ της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ και με στην έκθεση για την εκκαθάριση των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που συνδέεται με το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ (σ.σ. απαιτείται η διανομή τουλάχιστο του 80% του 1,8 δις ευρώ που διατέθηκε τον Ιούνιο από τους δανειστές).

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 577,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 576,52 μονάδων (-0,14%) και 587,35 μον. (+1,74%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα35,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 51,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 1,99%, στις 1.553,84 μονάδες, ενώ στο -1,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 712,90 μονάδες.

Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 4,32% στις 692,80 μονάδες. Η επικείμενη ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα"κόκκινα" δάνειαμε έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, καθώς και την τροποποίηση του Πτωχευτικού Κώδικα,έδωσε ώθηση σήμερα στον κλάδο, ο οποίος σημείωσε σημαντικά κέρδη. Την κίνηση οδήγησε το +3,77% τηςAlpha Bank,το +4,74% τηςΕθνικής, το +3,97% τηςEurobankκαι το +5,63% τηςΠειραιώς, ποσοστά που οδήγησαν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 585 μονάδες, για πρώτη φορά από το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Στοταμπλότώρα, εκτός της τραπεζικής ανόδου, ισχυρά κέρδη που έφτασαν στο 3,15% σημείωσε ηΒιοχαλκο, ο ΟΤΕ και η ΕΕΕενισχύθηκαν κατά 2,98% και 2,39% αντίστοιχα, ο ΟΠΑΠ και η Λάμδα κέρδη 1,05% και τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο +1%, αν και όλες οι μετοχές βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά υψηλότερα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οιJumbo, Folli Follie, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ.Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και ΜΕΤΚΑ, ενώ με μικρές απώλειες έκλεισαν οι Aegean, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Motor Oil. Με απώλειες 1,1% έκλεισαν οι Τιτάν και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να γυρνάει πτωτικά στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και παρόλο που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +2,58%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ