ΧΑ: Μη "πειστική" άνοδος ελέω Ντράγκι

ΧΑ: Μη "πειστική" άνοδος ελέω Ντράγκι
Κέρδη από επιλεγμένα blue chips - Παραμένει "εγκλωβισμένη" στα ίδια επίπεδα η αγορά

Ανοδικά πάνω από τις 577 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις Ντράγκι ότι εάν χρειασθεί θα παραταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά το Μάρτιο του 2016. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες και επιλεγμένα blue chips, μεταξύ αυτών και οι ενεργειακές εταιρείες, ενώ ο τζίρος δεν παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα. Ωστόσο η σημερινή άνοδος έρχεται απλά να προστεθεί σε μία ακόμα άνευ ουσίας συνεδρίαση, κομμάτι αυτού του κύκλου στον οποίο έχει εισέλθει η αγορά εδώ και τρεις μήνες περίπου, με τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη να μην ξεπερνά συνολικά τις 25 μονάδες.

Η εσωστρέφεια και η συσσώρευση δείχνουν να μην αποτινάσσονται με τίποτα, καθώς όλο και περισσότερα active funds αποχωρούν, με τους traders να αφήνουν πίσω τους κυρίως κερδοσκόπους, διαμορφώνοντας έτσι μια αγορά χωρίς χαρακτήρα και κάτι ουσιαστικό να επιδείξει. Πλέον τα μόνα θετικά σημάδια που αναζητά η αγορά είναι μια ίσως αναβάθμιση από τη Moody’s, το έγκαιρο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ή ακόμα τον καθορισμό του χρέους με μεγαλύτερη σαφήνεια και πριν το τέλος του 2016.Βέβαια το αν όλα αυτά θα είναι επαρκή και ουσιαστικά προκειμένου να απεγκλωβιστεί η «βαλτωμένη» αγορά παραμένει άγνωστο.

Στα θετικά πάντως,το επιλεκτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται τελευταία σε τίτλους υψηλής αλλά και μικρομεσσαίας κεφαλαιοποίησης αποτελεί μια «ηλιαχτίδα» στη «μουντίλα» που κυριαρχεί εδώ και πολύ καιρό στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι μονοψήφιος αριθμός τίτλων δίνει κάποια κινητικότητα, θεωρείται άκρως θετικό γεγονός και θα γίνει ακόμα θετικότερο, αν αργά αλλά σταθερά συνεχίσουν να προστίθενται ημερήσιοι πρωταγωνιστές.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της σημερινής συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% στις 577,30 μονάδες,ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 571,82 μονάδων (-0,42%) και 578,55 μον. (+0,75%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα32,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 57 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,8 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,29%, στις 1.523,55 μονάδες, ενώ στο -0,51% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 721,48 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 2,07% στις 664,14 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή ήταν η τελευταία της πρώτης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Οκτωβρίου, "χαρίζοντας"εβδομαδιαία κέρδη 2,08%για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 5,67% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,56% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 43,64%.

Στοταμπλότώρα, ηΜυτιληναίοςέκλεισε μία ακόμη έντονα ανοδική συνεδρίαση, την έβδομη στις τελευταίες οκτώ, με το +6,19% που σημείωσε, "εξαργυρώνοντας" το πολύ θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον. Η ΓΕΚ Τέρνα τον ακολούθησε σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 5,67%. Στο +4,1% έκλεισαν επίσης οι Eurobank και Βιοχαλκο, με τις Ελλάκτωρ και Πειραιώς να σημειώνουν κέρδη άνω του 2%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος που σημείωσαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Λάμδα και Motor Oil, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Το -3,48% της ΕΕΕ ευθύνεται κατά πολύ για το μικρό σχετικά με την εικόνα του ταμπλό ποσοστό ανόδου του γενικού δείκτη (λόγω συντελεστή βαρύτητας), ενώ απώλειες 1,04% σημείωσε και η Jumbo. Στο -0,71% έκλεισε ο ΟΛΠ και στο -0,18% η Folli Follie, με τις ΔΕΗ και Grivalia να κλείνουν δίχως πρόσημο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ