ΧΑ: Ήπια διόρθωση και επιφυλακτικότητα εν όψει Eurogroup

ΧΑ: Ήπια διόρθωση και επιφυλακτικότητα εν όψει Eurogroup
Συντήρηση δυνάμεων με "άμυνα" από Μυτιληναίο και Mid Cap

Σε άλλη μία ήπια διόρθωση προέβη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί λίγο κάτω από τις 575 μονάδες, χωρίς ωστόσο να προκύπτει κάτι το ιδιαίτερα ανησυχητικό από τη σημερινή συνεδρίαση. Ο τζίρος βέβαια παραμένει στα… συνηθισμένα του (χαμηλά) επίπεδα, με τη συναλλακτικότητα να εμφανίζεται οριακά αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις. Τα τραπεζικά και μη blue chips παρουσίασαν μικτή προς αρνητική εικόνα, χωρίς ωστόσο κάτι το ανησυχητικό, με κάποιες άλλες όπως Μυτιληναίος να περιορίζουν αισθητά τις απώλειες, πετυχαίνοντας μερική σταθεροποίηση. Άλλωστε η αγορά κινείται γενικότερα σε επιφυλακτικό κλίμα εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη σήμερα από το μέτωπο της οικονομίας.

Το ΧΑ αυτήν την εβδομάδα, την πρώτη του Οκτωβρίου, αλλά και του τριμήνου, έχει "αφιερωθεί" στις ευρωπαϊκέςαγορές, ακολουθώντας την κατά πόδας στις διακυμάνσεις της. Οι κινήσεις όμως στο ελληνικό ταμπλό δείχνουν ότι το ΧΑ παραμένει μια αγορά δεύτερης επιλογής για τους ξένους επενδυτές, στερούμενη εσωτερικών καταλυτών, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από το αίσθημα risking ή de-risking των ξένων χαρτοφυλακίων.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,20% στις 574,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 572,03 μονάδων (-0,58%) και 576,42 μον. (+0,18%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα31,40 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 36,02 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,56%, στις 1.519,12 μονάδες, ενώ στο +0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 725,15 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,25% στις 650,66 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ηAegeanσημείωσε τιςμεγαλύτερες απώλειεςσήμερα στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς έκλεισε στο -4,68%, ενώ και ο ΟΤΕ στο τέλος διεύρυνε τις απώλειες του κλείνοντας στο -2,31%. Άνω του 1% ήταν η πτώση που σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, Eurobank και ΕΥΔΑΠ, ενώ μικρές ήταν οι απώλειες των ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, Βιοχαλκο, Grivalia, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Τιτάν.Στον αντίποδα, οι θετικές συστάσεις που έλαβε από τους αναλυτές ο Μυτιληναίος, μετά και τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιο της Ελλάδος, οδήγησαν τη μετοχή του στο +3,43%. Θετική κατά 2,65% και η ΓΕΚ Τέρνα, με τις Λάμδα, Motor Oil και ΕΧΑΕ να κλείνουν με κέρδη άνω του 1%. Μικρά τα κέρδη σε ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ και Folli Follie, ενώ τελικά χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Εθνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ