ΧΑ: Ήπια διόρθωση με... προβληματικό τζίρο

ΧΑ: Ήπια διόρθωση με... προβληματικό τζίρο
Συσσώρευση κι επενδυτική αδιαφορία καθώς η αγορά αναμένει το Eurogroup

Εγκλωβισμένο παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αδυνατεί να ξεφύγει από τα επίπεδα των 575 μονάδων (όπου και «τερμάτισε» σήμερα ο Γενικός Δείκτης). Η σημερινή διόρθωση ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη μετά τη χθεσινή άνοδο του Γενικού κατά 10 μονάδες, καθώς η αγορά δεν έχει αυτή τη στιγμή κάποιο αξιόλογο πάτημα προκειμένου να αποτρέψει τις ρευστοποιήσεις μετά από οποιαδήποτε κερδοφόρα συνεδρίαση όπως τη χθεσινή, η οποία «προσφέρεται» γιαprofit-takingτην επομένη.

Ωστόσο ο ανησυχητικάχαμηλός τζίροςκαι η «επίμονη»συσσώρευσημόνο προβληματισμό προκαλούν, καθώς η αγορά δεν έχει τίποτα το ελκυστικό να επιδείξει στους επενδυτές της. Τα μοναδικά ίσως θετικά στηρίγματα στα οποία μπορεί να επικεντρωθεί αυτές τις μέρες είναι ταφορολογικά έσοδατου Δημοσίου, και το επερχόμενοEurogroupτη Δευτέρα, που ίσως δώσει στην αγορά το «σκούντημα» που χρειάζεται προκειμένου να ξεφύγει από αυτή τη δίνη επενδυτικής αδιαφορίας που την κρατάνε δέσμια κάτω από τις 600 μονάδες.

Όπως και να’ χει, η σημερινή διόρθωση αποτελεί κατά κύριο λόγο όπως αναφέραμε «τεχνική» συνέπεια της χθεσινής ανόδου (με άλλα λόγια ωμό profit-taking), ωστόσο θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα επιδράσουν τα στοιχεία για τις εκροές κεφαλαίων από την εγχώρια κεφαλαιαγορά, τα οποία δημοσιοποιεί ηBank of America. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εισροές στο ΧΑ μόλις που καλύπτουν τις εκροές (57 εκατ. δολ. έναντι 56 εκατ. δολ.) από την αρχή του έτους.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, το θέμα της ελάφρυνσης τουχρέουςπαραμένει ακόμη άλυτο, ενώ και η ένταξη στο πρόγραμμαποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤθεωρείται μάλλον απίθανη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, η δεύτερη αξιολόγηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι... περίπατος αφού περιλαμβάνει περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και μία περίπλοκη πολιτική προοπτική για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία διατηρεί ισχνή πλειοψηφία.

ΔΕΙΚΤΕΣ

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 575,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 573,64 μονάδων (-0,96%) και 579,94 μον. (+0,13%). Οτζίρος διαμορφώθηκε στα 23,79 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 40,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,98%, στις 1.527,64 μονάδες, ενώ στο -1,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 724,67 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 1,08% στις 652,32 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ηΠειραιώς, ηFolli Follie και η Eurobank, ήταν αυτές που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, σημειώνοντας απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του -1% κινήθηκαν οι ΕΕΕ, Λάμδα, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και Εθνική. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Βιοχαλκο. Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και Alpha Bank έκλεισαν αμετάβλητες, ενώ ήπια ανοδικά διαμορφώθηκαν σήμερα οιGrivalia, Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗκαι ΕΧΑΕ. Μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με κέρδη 1,15%. Σχετικά αυξημένη ήταν η δραστηριότητα σε επιλεγμένες μετοχές του Mid Cap, με τηMIGκαι την Αττικής σαφώς να συγκεντρώνουν τα βλέμματα, αν και έκλεισαν αμετάβλητες. Η Ιντραλότ επίσης διακίνησε σχεδόν 120 χιλ. τεμάχια, σημειώνοντας κέρδη 5,26%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ