ΧΑ: Συν 10 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με τις... ευλογίες του ΔΝΤ

ΧΑ: Συν 10 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με τις... ευλογίες του ΔΝΤ
Βελτιωμένη η εικόνα σε όλα τα επίεπδα - Στήριξη κι από ευρωαγορές

Σημαντική άνοδο σχεδόν 10 μονάδων κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μια «ανάσα» από τις 580 μονάδες. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν αναμφίβολα οι σημερινές αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, που θέλουν το ΑΕΠ να παρουσιάζει οριακή ανάπτυξη για φέτος (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση), κάτι που βέβαια προϋποθέτει και τη νεφαρμογή του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM.

Η αγορά παρουσίασε εμφανώς βελτιωμένη εικόνα σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στη συναλλακτικότητα, με τον τζίρο να παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις τελευταίες συνεδριάσεις, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει καθώς η εσωστρέφεια και η συσσώρευση δε δείχνουν ακόμα να υποχωρούν. Πρωταγωνιστές της ανόδου σήμερα υπήρξαν οι τράπεζες, με «οδηγό» την Πειραιώς (+6,72%), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή των blue chips (και όχι μόνο), με ελάχιστες μετοχές να κλείνουν στο «κόκκινο». Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην Ευρώπη, η οποία αυτήν την ώρα γνωρίζει σημαντική άνοδο στον απόηχο των ενθαρρυντικών εξελίξεων στην υπόθεση Deutsche Bank, που ίσως τελικά τη… βγάλει καθαρή.

Όσον αφορά τα… ευχάριστα μαντάτα από το μέτωπο τουΔΝΤ, το Ταμείοπροβλέπει πλέον οριακή άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ φέτος κατά 0,1% (έναντι πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ για ύφεση 0,3% που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) και κατά 2,8% το 2017 (έναντι πρόβλεψης για 2,7%). Στο πεδίο του ΑΕΠ προβλέπει για το τελευταίο 3μηνο του 2017 ανάπτυξη 3,7%, δηλαδή ρυθμό από τους υψηλότερους μεταξύ των κρατών-μελών του ευρώ μετά την Ιρλανδία αλλά και 0,7% άνοδο του ΑΕΠ το τελευταίο 3μηνο του 2016. Για το 2021 προβλέπει επίσης άνοδο ΑΕΠ 1,8%.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεκέρδη 1,66% στις 579,18 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 570,67 μονάδων (+0,17%) και 579,68 μον. (+1,75%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα29,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 50,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,6 ekat. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 1,79%, στις 1.542,82 μονάδες, ενώ στο +1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 735,91 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 3,09% στις 659,43 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ηΠειραιώς, η οποία στήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης το θετικό πρόσημο της αγοράς, έκλεισε με κέρδη 6,72%, με τιςΕθνική, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο, να την ακολουθούν σημειώνοντας κέρδη άνω του 3%. Άνω του +2% έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Τιτάν, Alpha Bank και Λάμδα, άνω του +1% βρέθηκαν οι ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Folli Folli, Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.

Στοναντίποδα, μόνο τέσσερις μετοχές του FTSE 25 σημείωσαν απώλειες σήμερα, αλλά όλες παρέμειναν κάτω του -1%. Αυτές ήταν οι ΟΠΑΠ, Grivalia, Ελλάκτωρ και ΜΕΤΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ