Πώς επηρεάζεται η ελληνική οικονομία από τη "μεγάλη πτώση" της Κίνας
Πραγματικά, ένας τέτοιος αντιπερισπασμός, που επιτρέπει στην Ελλάδα να σταματήσει επιτέλους να απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου, είναι μάλλον ευπρόσδεκτος. Χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι οι μετασεισμοί αυτού που οι ξένοι αναλυτές έχουν ήδη ονομάσει «The Great Fall of China» (σ.σ.: πρόκειται για λογοπαίγνιο με την αγγλική ονομασία του Σινικού Τείχους – The Great Wall of China) δεν θα φτάσουν έως την Αθήνα.
Όπως επισημαίνει ανάλυση του CNBC, οι επιπτώσεις από την κινεζική κρίση θα είναι χειρότερες για τις χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Ελλάδα, μια ήδη αδύναμη οικονομία που πλήττεται και από την πολιτική αβεβαιότητα, θα επηρεαστεί περαιτέρω από τη μεταβλητότητα στις αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού site.
Ο αρχισυντάκτης του Reuters Χιούγκο Ντίξον, επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ότι η ελληνική οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται προστατευμένη απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Κίνα.
Με τον κόκκινο δράκο να αποχαιρετά για πάντα τους διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης των παλαιότερων χρόνων και να δυσκολεύεται πια να πιάσει ακόμα και το επίσημο στόχο του Πεκίνου για 7% (κάποιοι οικονομολόγοι μιλούν ακόμα και για απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας στο 3,5% ή 4%), οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων προσαρμόζονται πλέον σε μία νέα και πολύ δυσμενέστερη πραγματικότητα. Και αυτό επηρεάζει και την ελληνική οικονομία, μέσω του νευραλγικού κλάδου της ναυτιλίας. Όπως εξηγεί ο Ντίξον, το πλήγμα θα αφορά κυρίως την αγορά του ξηρού φορτίου.
Την ίδια στιγμή, η γενικότερη χρηματιστηριακή αναταραχή δεν θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε χειρότερη στιγμή για την Ελλάδα. Η όποια πρόοδος είχε γίνει από την Αθήνα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, έπειτα από την υπογραφή του τρίτου πακέτου οικονομικής στήριξης, τίθεται τώρα σε κίνδυνο, καθώς οι ανησυχίες για την Κίνα έρχονται να προστεθούν στην αναστάτωση που φέρνουν και οι εκλογές.
ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ. Η μείωση στη διάθεση για ρίσκο που ήδη επιδεικνύουν τα διεθνή χαρτοφυλάκια δυσχεραίνει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Reuters, αυτό σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα γίνει με τη χρήση κεφαλαίων από το πακέτο διάσωσης.
Σοβαρές προβλέπονται οι επιπτώσεις και στο μέτωπο των εξαγωγών, καθώς μία από τις πιο παράδοξες «παρενέργειες» αυτής της διεθνούς αναστάτωσης έχει υπάρξει το ράλι του ευρώ. Ξαφνικά, οι αγορές δείχνουν να έχουν ξεχάσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης και να ποντάρουν δυναμικά στο κοινό νόμισμα, το οποίο πλέον αντιμετωπίζουν σαν ένα από τα λιγοστά ασφαλή καταφύγια. Τον τελευταίο μήνα, το ευρώ έχει ανατιμηθεί κατά 4% έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, σε μια εξέλιξη που δεν βοηθά καθόλου στην προσπάθεια της Ευρωζώνης -και της Ελλάδας, βέβαια- να στηρίξει την οικονομία της μέσω των εξαγωγών.
Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μία σημαντική τονωτική ένεση για την κατανάλωση στην «παγωμένη» από την ύφεση και τα capital controls ελληνική αγορά.
TO XA. Ασφαλώς και η διεθνής αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές με αφορμή όσα συνέβησαν στην Κίνα επηρέασαν και μάλιστα βίαια την ελληνική αγορά, ωστόσο, παρά το αρχικό σοκ, επήλθε μια σχετική ηρεμία στο ταμπλό. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα χειρότερα πέρασαν, αφού έως ότου να ξεκαθαρίσει το διεθνές τοπίο αλλά και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, το ΧΑ φαίνεται να παραμένει στην εντατική.
Και μπορεί οι κλυδωνισμοί από την Κίνα και η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να ενσωματώθηκαν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, όχι όμως και το αποτέλεσμά τους. Και αυτό θα κάνει από εδώ και στο εξής η αγορά. Θα κινείται με βάση τις εκτιμήσεις για τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και την προσήλωση που θα δείξει το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει τον Σεπτέμβριο στους στόχους που έχουν τεθεί από την συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα με τους δανειστές.
Για να υλοποιηθούν όλα αυτά βέβαια απαιτούν ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα η οποία θα μπορέσει να τα εγγυηθεί. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Και το χειρότερο όλων, κάτι που απεύχονται ακόμη και οι πλέον απαισιόδοξοι, είναι η είσοδος της χώρας σε μακρά ακυβερνησία, που θα οδηγήσει σε απόλυτο εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών και σημαντική κάμψη της δραστηριότητας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δέχτηκαν πολλαπλά χτυπήματα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου έως και σήμερα, με τα capital controls και την αύξηση των φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής φόρου να δίνουν την χαριστική βολή.
Η εκλογική συμπεριφορά του Δείκτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε από την ΕΧΑΕ για την συμπεριφορά του Γ.Δ. στις εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει από το 1993 έως σήμερα και που απεικονίζονται οι αποδόσεις για 30, 20 και 10 εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και 10, 30, 60 και 90 εργάσιμες ημέρες μετά την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, προκύπτουν τα εξής:
• Στις επτά από τις εννέα εκλογικές αναμετρήσεις η τιμή του δείκτη 20 ημέρες και 10 ημέρες πριν τις εκλογές βρίσκεται χαμηλότερα από την τιμή του δείκτη στο κλείσιμο της εργάσιμης προ των εκλογών, -1,8% και -1.5% κατά μέσον όρο.
• 30 ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ο δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερα από το επίπεδο της ημέρας των εκλογών, 6,2% κατά μέσον όρο. Ιδιαίτερα στις 3 τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις η απόκλιση αυτή είναι σημαντικά μεγαλύτερη του μέσου όρου (10,9%, 22,7%. 22,9%).
• Στις 90 ημέρες μετά τις εκλογές παρότι στις τέσσερις από τις εννέα περιπτώσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχει θετική απόδοση, το πρόσημο κατά μέσον όρο εμφανίζεται θετικό (+2,6%) επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις η θετική απόδοση ήταν έντονα σημαντικότερη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΌΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ