Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ελλάδας

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω Ελλάδας
Αρνητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές της Ευρώπης μετά τις εξελίξεις και τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Οπως δείχνουν τα πράγματα, ο φόβος της μετάδοσης χτύπησε ήδη, παρά τα όποια δίχτυα ασφαλείας υποτίθεται ότι υπάρχουν στην Ε.Ε.

Ειδικότερα οπανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 2,8%, στις 385 μονάδες ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις παρατηρούνται στο Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Μιλάνο και τη Λισαβόνα με τους δείκτες CAC 40, DAX, FTSE MIB και PSI 20 αντίστοιχα να σημειώνουν απώλειες άνω του 4%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές με τις μετοχές του MSCI, εκτός Ιαπωνίας, να χάνουν 3% και να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 5 μηνών.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις και για το ευρώ ενώ νωρίτερα έπεσε και κάτω από το 1,10 έναντι του δολαρίου.

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 7%, με τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων να φτάνουν το 25%, παρά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2008, αλλά και να προχωρήσει στο τέταρτο πακέτο χαλάρωσης από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο δείκτης Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 5,62% ενώ ο δείκτης Senzen υποχωρεί άνω του 7%.

Την ίδια ώρα πιέσεις δέχονται τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους. Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ