Διάχυτη ανησυχία στις αγορές, δεύτερες σκέψεις για την έξοδο στις αγορές
Οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πιστεύουν ότι η Αθήνα αλλάζει γνώμη όσον αφορά στον τερματισμό του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της το 2015 και ενδέχεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή για την αντικατάσταση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.
Ειδικότερα οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, που δεν κατονομάζει το πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Αθήνα μοιάζει να έχει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χρηματοδότησή της από τις αγορές και μόνο, έπειτα και από τις πιέσεις που της ασκήθηκαν από την Ε.Ε. αλλά και από τους επενδυτές που προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προβάλλουν αντίσταση στα σχέδια της Αθήνας να τερματίσει πρόωρα την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης.
«Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι μια πλήρης διακοπή από τα προγράμματα της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της» σε αυτή τη συγκυρία, επισήμανε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων έφερε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα των αγορών την Αθήνα, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι συνομιλίες στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο συνέβαλαν στη μεταβολή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις δεν σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.
Όπως αναφέρει το Reuters η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια των πολιτών με την ανακοίνωση της εξόδου του μνημονίου που έχει επιβληθεί από το εξωτερικό, ειδικά από το ΔΝΤ. Αλλά οι επενδυτές θεωρούν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμη πολύ εύθραστη ώστε η Αθήνα να βασιστεί στις χρηματαγορές.
Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έπεσε κατά 11% και πλέον τις τελευταίες δύο ημέρες ενώ τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 80 μονάδες βάσης και πλέον στο 7,85% σήμερα, υπενθυμίζει το Reuters και σημειώνει πως αυτό αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτηθεί.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Αθήνα ενδέχεται να ζητήσει τη δημιουργία ενός προληπτικού μηχανισμού (stand-by facility)
Όμως οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι θα επιβληθούν όροι για οιαδήποτε νέα χρηματοδότηση, ενώ εμφανίζονται απρόθυμοι να συναινέσουν στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρεθεί το Ταμείο από την εικόνα, αφού είναι οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ αυτοί που συνδράμουν στην αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά στους ιδιώτες επενδυτές.
Κληθείς να σχολιάσει τους σχεδιασμούς της Αθήνας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές το 2015, ένας ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι «υπερβολικά αισιόδοξοι». «Οι επενδυτές δεν θα πάνε εκεί χωρίς πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα στήριξης από μέρους της Ευρωζώνης ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, ενώ το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί τυπικά να διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2016, με 12 δισεκ. ευρώ να είναι ακόμη διαθέσιμα. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να τερματιστεί το πρόγραμμα αυτό έναν χρόνο νωρίτερα, κάτι όμως στο οποίο δεν υπήρξε καμιά αναφορά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, σχολιάζει το Reuters.
Το Reuters συσχετίζει τις εξελίξεις και τη εν εξελίξει συζήτηση στις Βρυξέλλες με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εάν δεν αναδειχθεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2015, καθώς και το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις.
«Για ιστορικούς λόγους το ΔΝΤ εμφανίζεται στην Ελλάδα ως ο κακός της υπόθεσης, ενώ οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο αποδεκτοί», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι που απαρτίζουν την τρόικα, ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ, οι οποίοι συχνά ελέγχουν την πρόοδο της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αντιπαθείς θα εξαφανιστούν, κάτι που εξυπηρετεί την εγχώρια πολιτική σκηνή. Όμως αυτό είναι κάτι που θα βρει αντίθετη την ηγεσία της Ευρωζώνης, σχολιάζει μια πηγή του Reuters.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν εάν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα την 8η Δεκεμβρίου. Μια λύση θα μπορούσε να είναι μια Γραμμή Πιστώσεων με Ενισχυμένους Όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αυτό θα επέτρεπε η Ελλάδα να παραμείνει επιλέξιμη για το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων και εγγυημένων αξιόγραφων της ΕΚΤ, που αφορά μόνον χώρες οι οποίες εφαρμόζουν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καταλήγει το Reuters.
Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Financial Times
Το χρηματιστήριο της Ελλάδας κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, αντικατοπτρίζοντας φόβους ότι ο μέχρι πρότινος «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» οδεύει σε πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις πιθανότητες της χώρας για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης. Οι αναλυτές δηλώνουν πως το sell off πυροδοτήθηκε από την εκτίναξη των yield στα 10ετή ομόλογα, που ώθησαν το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.
«Τα οικονομικά θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, αλλά η αγορά ομολόγων φοβήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα» δηλώνει ο Πάρης Μαντζαβρας της Pantelakis Securities. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει πιο ασταθής παρότι επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα. Εάν δεν πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εκλέξει πρόεδρο το Φεβρουάριο, θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δίνουν στην ακροαριστερή αντιπολίτευση του Σύριζα προβάδισμα μεγαλύτερο των 6 ποσοστιαίων μονάδων. Μαζί με την Ελλάδα υποχώρησαν και άλλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το χρηματιστήριο της Ιταλίας υποχώρησε κατά 4,4%, της Πορτογαλίας κατά 3,2% και της Ισπανίας κατά 3,5%.
Bloomberg
Οι traders πρέπει να πιστεύουν ότι έχουν γυρίσει πίσω στο 2012, μετά το σημερινό ξεπούλημα στα ελληνικά ομόλογα που «έβαλε φωτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειες. Η απόκλιση στην αντίδραση των ευρωπαϊκών ομολόγων θυμίζει την απόδοση τους κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν οι ανησυχίες για διάλυση της νομισματικής ένωσης είχαν οδηγήσει τα spreads σε επίπεδα ρεκόρ.
«Είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, η έλλειψη ρευστότητας και η επανεκτίμηση του ελληνικού κινδύνου» δηλώνει ο Alessandro Giansanti της ING Groep και συμπληρώνει: «Θα είναι σχεδόν αδύνατο για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα στο υφιστάμενο περιβάλλον αποστροφής ρίσκου»
Neue Zürcher Zeitung
«Παντού πλανάται ο φόβος επιστροφής της ευρωζώνης στην ύφεση, για πρώτη φορά μετά το 2012. Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Σαμαράς γνωστοποίησε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η χώρα του θα αποχαιρετήσει στο κοντινό μέλλον το διεθνές πρόγραμμα δανειακής βοήθειας. Οι αποδόσεις για κρατικά ομόλογα από την Πορτογαλία και την Ελλάδα αυξάνονται πάλι εδώ και μέρες, μάλιστα τα τελευταία κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης εβδομαδιαίως. Οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν χθες το όριο του 7%, που θεωρείται κρίσιμο όριο, από το οποίο και μετά η αναχρηματοδότηση στις κεφαλαιαγορές χαρακτηρίζεται αβέβαιη
Business Insider
H Ελλάδα είχε κερδίσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια σχετική ηρεμία, αλλά τώρα βυθίζεται από δύο διακριτά αλλά σχετικά μεταξύ τους πράγματα:Το πρώτο είναι η άνοδος του αριστεριστή Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αν σχημάτιζε κυβέρνηση θα κρατούσε μια πολύ πιο συγκρουσιακή στάση με την υπόλοιπη ευρωζώνη όσον αφορά τη λιτότητα.
Το δεύτερο είναι η κόντρα μεταξύ της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και την υπόλοιπη Ε.Ε. για την πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.