Εσπασαν τα φρένα στο ΧΑ, πανικός στην αγορά ομολόγων
καθώς μετά το χθεσινό Eurogroup διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στην πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο. Το αρνητικό κλίμα πυροδοτεί και το πολιτικό ρίσκο το οποίο έχει ανέβει κατακόρυφα καθώς οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δίνουν σημαντικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρόθεση αλλά και την ίδια στιγμή αδυναμία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Οι ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη των συναλλαγών ήταν εκτεταμένες ειδικά στον τραπεζικό κλάδο ο οποίοςβρέθηκε να χάνει πάνω από 7% καθώς εκτιμάται ότι οι τράπεζες επηρεάζονται καταλυτικά από τις εξελίξεις. Στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 5,7% με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε 161,8 εκ Ευρώ, κλείνοντας στις 948,21 μονάδες.
Την ίδια στιγμή σφυροκόπημα δέχεται η αγορά ελληνικών ομολόγων με το spread του δεκαετούς σε σχέση με το αντίστοιχο Γερμανικό να διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 615 μονάδες βάσης και να έχει φτάσει ενδοσυνεδριακά και στις 630 μονάδες. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έχει φτάσει πάλι στα επίπεδα του 7% ενώ έχουν γίνει πράξεις και στο 7,14% ενώ το Γερμανικό δεκαετές έχει απόδοση στα επίπεδα του 0,85%. Επιπλέον κατακόρυφη άνοδο καταγράφουν τα CDS με την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας να διαμορφώνεται σε 26% ενώ προ ολίγων εβδομάδων είχε υποχωρήσει κάτω του 20%.
Επισημαίνεται ότι στα επίπεδα του 7% ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα και η χώρα εισήλθε στο Μνημόνιο.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι όσο γίνονται αμφίσημες δηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και από πλευράς Ευρωπαίων η αστάθεια στις αγορές θα συνεχιστεί γεγονός που μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα δείχνει τάσεις εξόδου από την κρίση και εισόδου σε αναπτυξιακή τροχιά.