Βloomberg: Μια από τις χειρότερες αγορές στον κόσμο το ΧΑ
Το πρακτορείο συνδέει την απομάκρυνση των επενδυτών από την Ελλάδα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, με τους φόβους για βραδύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το αναμενόμενο, αλλά και με τις αμφιβολίες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ.
Είναι ενδεικτική η αναφορά του Bloomberg ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που το 2013 συγκαταλεγόταν μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών με τις καλύτερες επιδόσεις, πλέον έχει γίνει μια από τις χειρότερες αγορές στον κόσμο. Το ΧΑ έχει υποχωρήσει κατά 11% από τα τέλη Ιουλίου, καταγράφοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 92 χρηματιστηρίων παγκοσμίως, ενώ έχει υποχωρήσει κατά 21% σε σχέση με το υψηλό τριετίας που άγγιξε στις 18 Μαρτίου.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως μετά την υποβάθμιση της χώρας σε αναπτυσσόμενη τον Νοέμβριο, οι ελληνικές μετοχές δεν επηρεάστηκαν από την πτώση των νομισμάτων που έπληξε άλλες αναδυόμενες οικονομίες στο πρώτο τρίμηνο 2014. Ωστόσο σήμερα που οι μετοχές αγορών όπως της Βραζιλίας ή της Ταϊλάνδης ανακάμπτουν, οι ελληνικές μετοχές δεν ακολουθούν, καθώς πιέζονται από την πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο φαίνεται πως οι επιβαλλόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία και το συνακόλουθο εμπάργκο από την πλευρά του Πούτιν, έχει εκτροχιάσει την ελληνική οικονομική ανάκαμψη. Οι Ρώσοι καταναλώνουν το 25% των ελληνικών ροδάκινων και το μισό της παραγωγής σε φράουλες. Η αξία των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, ανήλθε το 2013 σε 9.3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, κυρίως στον τομέα του αερίου και του πετρελαίου.
Ο Μάθιου Μπίσλεϊ της Henderson Global Investors Holdings Ltd, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά είναι σημαντικός. Γι' αυτό όταν αγοράζει κανείς ελληνικές μετοχές, θέλει να βεβαιωθεί πως αγοράζει αυτές τις επιχειρήσεις σε μια έκπτωση».
Ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα δημοσιεύσει την πρώτη ετήσια αύξηση από το 2007, μια έκθεση έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, μετά από το 1,1% μείωση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.
Οι τράπεζες
Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, Eurobank και της Εθνικής τράπεζας έχουν μειωθεί περισσότερο από 30% από τις 18 Μαρτίου. Από την μεριά της η Bank of America μείωσε τη βαθμολογία της για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις 5 Αυγούστου, επικαλούμενη την αβεβαιότητα για το πώς θα τα πάνε στο τεστ αντοχής. Επιπλέον και οι επενδυτές ομολόγων αποχωρούν από την Ελλάδα. Τώρα όλοι ποντάρουν στον δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank.
Ο Maarten-Jan Bakkum, ένας στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών της ING Groep NV στη Χάγη, αναφέρει στο Bloomberg: «Κοιτάζοντας το μακροοικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα φαίνεται πραγματικά αρκετά καλή. Αυτή είναι μια ιστορία ανάκαμψης. Η Ελλάδα δεν είναι πια σε ύφεση Τα επόμενα χρόνια έχει περισσότερο χώρο να αναπτυχθεί».
Ο Τόμας Γουίλσον της Schroders Plc αναφέρει πως τα εμπόδια για την ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένουν. Η ύφεση κατέστρεψε περίπου το 1/4 της οικονομικής παραγωγής μεταξύ 2008-2013, ενώ τα επίπεδα της ανεργίας έφτασαν στο ρεκόρ του 27,9% τον Σεπτέμβριο.
«Δεν διαφωνούμε ότι η οικονομία σταθεροποιείται», συμπλήρωσε ο Γουίλσον, «θα πρέπει όμως να δούμε την κυβέρνηση να συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων».