Eurobank Equities: Γιατί υποαποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα top picks μέχρι το τέλος του έτους

Eurobank Equities: Γιατί υποαποδίδει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα top picks μέχρι το τέλος του έτους

Φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά προσφορών μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ

H Eurobank Equities εξηγεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει περίπου 3% από τις αρχές Αυγούστου, υποαποδίδοντας σημαντικά έναντι της ευρύτερης Ευρώπης (Stoxx 600 +0,7%) και των αγορών της περιφέρειας. Η απόδοση επιβαρύνθηκε κυρίως από τις τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν κατά 7% περίπου κατά την περίοδο αυτή, έναντι απόδοσης 4% περίπου που κατέγραψαν οι ομοειδείς τους στην ΕΕ.

Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν επίσης «κολλήσει», με μικρό αριθμό εταιρειών να σημειώνουν κέρδη από τον Αύγουστο (κυρίως από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης). Αξιοσημείωτο είναι ότι η κίνηση αυτή δεν συνάδει με τα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν υγιή αποτελέσματα β’ τριμήνου. Η σχετική υποαπόδοση το β’ τρίμηνο έχει φέρει τη συνολική απόδοση του δείκτη ASE από την αρχή του έτους σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο με τον Stoxx 600 ( περίπου 11%).

«Στο ερώτημα, οδηγεί στην υποαπόδοση, η ισχυρή δυναμική κατά το α’ τρίμηνο διακόπηκε κάπως από τη διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς τον Μάρτιο, ακολουθούμενη από άλλες τοποθετήσεις τον Μάιο (Metlen, Jumbo). Αυτά τα γεγονότα ρευστότητας δημιούργησαν ένα πλεόνασμα προσφοράς που φαίνεται να επιβάρυνε την ελληνική αγορά, ελλείψει αυξημένης αγοραστικής διάθεσης.

Το τελευταίο ήταν επίσης αποτέλεσμα της απόφασης του MSCI να απέχει από την τοποθέτηση της Ελλάδας σε λίστα παρακολούθησης για πιθανή αναβάθμιση, αναβάλλοντας έτσι έναν βασικό καταλύτη για τη μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου, ενώ οδήγησε σε περιορισμένες καθαρές εισροές από το εξωτερικό φέτος (εξαιρουμένης της τοποθέτησης της Πειραιώς).

Όσον αφορά το υπόλοιπο του έτους, φαίνεται ότι υπάρχει μια σειρά προσφορών μετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορούν κυρίως τις ΕΤΕ, Κύπρου και ενδεχομένως Cenergy, Trade Estates, Κρι-Κρι), γεγονός που θα επιβαρύνει την αγορά που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι το ΧΑ θα διαπραγματεύεται σε εύρος τιμών μέχρι το τέλος του έτους, προτού το νέο χρήμα από το εξωτερικό μπει στην αγορά το α’ εξάμηνο του 2025 (με την ελπίδα ότι ο MSCI θα τοποθετήσει επιτέλους το ΧΑ στη λίστα παρακολούθησης για ταξινόμηση προς το Developed)», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ