Δείκτης φόβου: Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο

Δείκτης φόβου: Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο

Η αύξηση του δείκτη μπορεί να αποδοθεί στη διάχυτη αβεβαιότητα που επικράτησε στην αγορά μετά την απότομη στροφή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος

Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο, όπως επιβεβαιώνει ο μηνιαίος δείκτης «φόβου» που καταρτίζει το ΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV διαμορφώθηκε στο 26,85% στις 30/8/2024 από 23,09% στις 31/7/2024. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 28,10% τον Αύγουστο του 2024 από 24,51% τον Ιούλιο του 2024. Στις 30/8/2024 ο δείκτης ήταν σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,13%.

Ο δείκτης φόβου αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς και υπολογίζεται στη βάση των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap. Για τον Αύγουστο συγκεκριμένα, η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Η αύξηση του δείκτη μπορεί να αποδοθεί στη διάχυτη αβεβαιότητα που επικράτησε στην αγορά μετά την απότομη στροφή του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, που «γονάτισε» τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ στις αρχές του Αυγούστου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αύγουστος έκλεισε με πτώση 3,1% για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι καταλύτης για το sell off ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ στις 2 Αυγούστου, που έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες των προβλέψεων, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, πυροδοτώντας φόβους για ύφεση.

Η διαχρονική πορεία του δείκτη KEPE GRIV (ημερήσιες εκτιμήσεις 2/1/2004-30/8/2024)

Δείκτης φόβου: Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στο ΧΑ τον Αύγουστο-1

Σύνθετος Δείκτης Προήγησης ΚΕΠΕ

Σε ό,τι αφορά τον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ), σημείωσε εκ νέου άνοδο τον Μάιο, φτάνοντας σε νέο ανώτατο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Πρόκειται για έναν Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) βάσει ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα, που κατασκευάζεται με τη χρήση έξι επιλεγμένων μηνιαίων οικονομικών μεταβλητών με χαρακτηριστικά προήγησης. Παρέχει πρόδρομες ενδείξεις για την πορεία και τις μεταστροφές στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα, πριν από την αποτύπωσή τους στα τρέχοντα μεγέθη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η συνεχιζόμενη ευνοϊκή πορεία του ΣΔΠ αντανακλά την ενίσχυση των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για βελτίωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Σε αυτή τη βάση, θεωρείται ότι δεν επικρατούν οι όποιες δυσμενείς επιπτώσεις που οφείλονται στις πληθωριστικές πιέσεις και τους γεωπολιτικούς κινδύνους που επιμένουν. Για την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων, αναγκαία καθίσταται η επανεκτίμηση του ΣΔΠ, σημειώνει το ΚΕΠΕ. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να προσφέρει επιπλέον πληροφόρηση αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Μηνιαίος ΣΔΠ ΚΕΠΕ, Φεβρουάριος 2000-Μάιος 2024

Δείκτης φόβου: Αυξήθηκε η αβεβαιότητα στο ΧΑ τον Αύγουστο-2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ