Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες 3,1%

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες  3,1%

Τα χρηματιστήρια κατάφεραν να ανακάμψουν γρήγορα από το sell off και να κλείσουν τον μήνα με άνοδο.

Με απώλειες 3,1%, το χρηματιστήριο της Αθήνας εμφάνισε μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στις αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank τον Αύγουστο. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, επρόκειτο για έναν εξαιρετικά ταραχώδη μήνα για τις αγορές, με τον δείκτη μεταβλητότητας VIX να εκτινάσσεται πρόσκαιρα σε επίπεδα που είχαμε δει τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω της αβεβαιότητας του κορωνοϊού.

Καταλύτης στάθηκε η ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, στις 2 Αυγούστου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες των προβλέψεων (114 χιλιάδες τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για 175 χιλιάδες), ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,3%, κάτι που σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε ο «Sahm rule». Σύμφωνα με τον κανόνα, όταν ο μέσος όρος τριμήνου της ανεργίας αυξηθεί κατά μισή μονάδα μέσα σε έναν χρόνο, επίκειται ύφεση.

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του ταραχώδους Αυγούστου το ΧΑ-1

Είχε προηγηθεί η αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας στις 31 Ιουλίου, η οποία ενίσχυσε το γιεν. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ανεργίας, το δολάριο ανατιμήθηκε περαιτέρω, καθώς οι επενδυτές ενέτειναν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Η αλλαγή των δεδομένων για την επιτοκιακή διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο carry trade του γιεν.

Το αποτέλεσμα ήταν η βουτιά των ιαπωνικών αγορών στις 5 Αυγούστου, με τον TOPIX να χάνει 12,2% σε μία ημέρα και το sell off να επεκτείνεται στις διεθνείς αγορές.

Deutsche Bank: Μεγάλος χαμένος του ταραχώδους Αυγούστου το ΧΑ-2

Στο αποκορύφωμα της αναταραχής, οι αγορές προεξοφλούσαν μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Αλλά μετά τις 5 Αυγούστου, η ηρεμία άρχισε να επιστρέφει στις αγορές, σημειώνει η Deutsche Bank. Βοήθησαν τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική ύφεση, που μετρίασαν τους φόβους για μια άμεση ύφεση, καθώς και τα καθησυχαστικά σχόλια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο οι αγορές είναι ασταθείς.

Αργότερα μέσα στον μήνα, η ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole, βοήθησε να πεισθούν οι επενδυτές ότι οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed βρίσκονται επιτέλους στον ορίζοντα.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, τα χρηματιστήρια κατάφεραν να ανακάμψουν γρήγορα από το sell off και να κλείσουν τον μήνα με άνοδο. Στις ΗΠΑ, ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Αύγουστο κατά 2,4%, στον τέταρτο μήνα κερδών του. Ο ευρωπαϊκός STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποαπέδωσε (-1,1%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ