Attica Bank: Προχωρά στη δημιουργία νέων καταστημάτων
Το νέο Δ.Σ. της Attica Bank
Πραγματοποιήθηκε η ετήσια, εξ αναβολής, γενική συνέλευση της Attica Bank, στην οποία παραβρέθηκε το 82,5% των μετόχων της, κατά τη διάρκεια της οποίας εξελέγη το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο, τριετούς διάρκειας και εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2018.
Μετά την ολοκλήρωση της γενικής συνέλευσης, συνεδρίασε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και συγκροτήθηκε σε Σώμα, με τις αρμοδιότητες να κατανέμονται ως ακολούθως:
- Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (μη εκτελεστικό μέλος)
- Κωνσταντίνος Μακέδος, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (μη εκτελεστικό μέλος)
- Θεόδωρος Πανταλάκης, διευθύνων σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)
- Ιωάννης Τσακιράκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)
- Αντώνιος Βαρθολομαίος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος)
- Σταύρος Παπαγιαννόπουλος, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Δημήτριος Τζαννίνης, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Ελένη Κολιοπούλου, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Γεώργιος Δουκίδης, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Ανδρέας Ταπραντζής, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Χαρίτων Κυριαζής, (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος)
- Ζαχαρούλα Παπαθεοδώρου, (μκη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008)
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο νέος πρόεδρος της τράπεζας Κώστας Μητρόπουλος, ενώ αναλυτικά μίλησαν ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της τράπεζας Σταύρος Παπαγιαννόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης.
Ο απερχόμενο αντιπρόεδρος της Attica Bank Σταύρος Παπαγιαννόπουλος στην ομιλία του προς τους μετόχους της τράπεζας κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, αναφέρθηκε στις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, καθώς και στις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και την πορεία της Attica Bank.
Ειδικότερα ο κ. Παπαγιαννόπουλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, το οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να βελτιώνεται σημαντικά και σταθερά, ως συνέπεια της πολύχρονης προσπάθειας της χώρας και των ευρωπαίων εταίρων, να επανέλθει η χώρα σε ρυθμούς κανονικότητας και ανάπτυξης. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο Αύγουστο και τα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους που αποφάσισε το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ήρθαν πιο κοντά στο να αποκτήσουν καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Οι βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία ενίσχυσαν το οικονομικό κλίμα, συμβάλλοντας στην αύξηση των καταθέσεων και βελτίωσαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εξάρτησης των τραπεζών από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA). Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2019, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά την εξάρτησή τους από τον ELA. Το υπόλοιπο ανερχόταν σε 18,9 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2019 σε σύγκριση με τα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012, πρόσθεσε
Αναφερόμενος στην Attica Bank, είπε ότι σημαντικός στόχος της Attica Bank παραμένει η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας, η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και η αύξηση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της. Η διοίκηση της Attica Bank διακρίνει ότι δημιουργούνται πλέον ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου, οι οποίες ενδυναμώνονται περαιτέρω με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Η Attica Bank συνεχίζει με συνέπεια και αισιοδοξία, την προσπάθεια αναδιοργάνωσης και περαιτέρω ανάπτυξης της, πάντα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της αξίας τόσο για τους μετόχους της, όσο και τους εργαζομένους και τους πελάτες της, πρόσθεσε.
Θ.Πανταλάκης: Ο Όμιλος της Attica Bank, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ενισχυμένη ρευστότητα καλείται να διαδραματίσει το 2019 τον ρόλο που του αρμόζει στην ελληνική οικονομία
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης στην ομιλία του, αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιτεύγματα της περιόδου από τον Σεπτέμβριο του 2016 που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και στη συνέχεια ανέλυσε τους στόχους της τράπεζας για την τρέχουσα χρήση του 2019.
Ο κ.Πανταλάλης ανέφερε ότι ο Όμιλος της Attica Bank, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ενισχυμένη ρευστότητα καλείται να διαδραματίσει το 2019 τον ρόλο που του αρμόζει στην ελληνική οικονομία. Ως η πέμπτη τράπεζα στην εγχώρια τραπεζική αγορά και με την ευελιξία ενός εξυγιασμένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μπορεί πλέον να εστιάσει στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης υγιών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιωτών, πρόθεσε,
Ο μετασχηματισμός της τράπεζας συνεχίζεται, με έμφαση στην ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς του πελάτες της υπηρεσιών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε η τράπεζα να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια. Ενδεικτικά αναφέρεται το νέο, ανανεωμένο internet banking καθώς και το mobile application με το οποίο οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να διεκπεραιώνουν το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τους μέσα από το ‘έξυπνο' κινητό τους τηλέφωνο, ανέφερε επίσης. Το 2019 έχει ξεκινήσει με ευοίωνες προοπτικές, καθώς η τράπεζα υλοποιεί το επιχειρηματικό της μοντέλο χάρη στην αυξημένη ρευστότητα που διαθέτει.
Η στρατηγική της Τράπεζας για το 2019, συνοψίζεται στα κάτωθι σημεία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας:
-Στην περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της τιτλοποίησης ενήμερων δανείων. Πρόκειται για διαδεδομένο εργαλείο ενίσχυσης ρευστότητας μέσα από το οποίο η τράπεζα διατηρεί την κυριότητα των δανείων. Η εκτιμώμενη πρόσθετη ρευστότητα εκτιμάται από 200 έως 250 εκατ. ευρώ.
- Στην αύξηση των νέων χορηγήσεων κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι νέες αυτές χορηγήσεις θα αφορούν σε μικρομεσαίες, μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και με έμφαση στις χρηματοδοτήσεις έως 100.000 ευρώ. Η εγκριτική διαδικασία των νέων χορηγήσεων θα γίνεται με διαφορετικό, πιο σύγχρονο και πιο αποδοτικό τρόπο, έτσι ώστε, αφενός μεν να διασφαλίζεται ότι δεν θα παράγονται νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αφετέρου, τη μείωση της συγκέντρωσης του χαρτοφυλακίου δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
- Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης, αύξησης των σημείων πώλησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό.
- Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η Τράπεζα ενισχύει τις εργασίες της με την επέκταση της στον τομέα του Bancassurance σε συνεργασία με την εταιρεία Interamerican με την οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Επιπλέον, η συνεχής ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με διεκπεραίωση συναλλαγών των πελατών της Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των προμηθειακών εσόδων.
-Στην αποτελεσματική διαχείριση του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σημειώνεται ότι, ποσό ύψους 344 εκ. ευρώ (ποσοστό 42,9%) των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας αφορά σε ιδιώτες και ποσό ύψους 425 εκατ. ευρώ (ποσοστό 57,1 %) σε επιχειρήσεις, ενώ το ύψος των ρυθμίσεων κατά την 31.12.2018 ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια και σε 11 εκατ. ευρώ για δάνεια ιδιωτών. Η διαχείριση θα πραγματοποιείται για τα μεν στεγαστικά σύμφωνα με το εκάστοτε, ισχύον νομικό πλαίσιο (Ν. 4605/2019) ενώ για τα υπόλοιπα, η Τράπεζα έχει ήδη καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τριετές σχέδιο επιχειρησιακής στρατηγικής με αναλυτικούς δείκτες παρακολούθησης αποδοτικότητας (‘KPIs'), με σκοπό τον περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος της τριετίας.
-Στον περιορισμό της συμμετοχής της τράπεζας σε θυγατρικές εταιρείες. Μέχρι σήμερα, έχει περιοριστεί η συμμετοχή της τράπεζας στην Attica Ventures και στην Attica Finance, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στην Attica Wealth Management.
-Στην ολοκλήρωση των ενεργειών αναδιάρθρωσης σχετικά με το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τράπεζα σχεδιάζει την αύξηση και όχι την μείωση του προσωπικού της, η οποία είναι αναγκαία για να υποστηρίξει την αύξηση των εργασιών της και την αύξηση του αριθμού των καταστημάτων της.
Οι οργανωτικές αλλαγές και η αναβάθμιση των υποδομών παραμένουν σε πρώτη προτεραιότητα καθώς η τράπεζα επιθυμεί να καταστεί σύγχρονη και αποτελεσματική στην υποστήριξη της πελατείας της, προσφέροντας νέες, σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις αντίστοιχες των άλλων τραπεζών, ιδιαίτερα στους τομείς της ‘digital' οικονομίας, των πληρωμών και τον επανασχεδιασμό και αντικατάσταση των ΑΤΜs. Επίσης, θα επιδιώξει στο ερχόμενο διάστημα να δημιουργήσει νέα καταστήματα για να καλύψει τα κενά του δικτύου της σε νομούς που δεν διαθέτει παρουσία έως σήμερα και να εκσυγχρονίσει το υφιστάμενο δίκτυο καταστημάτων της, σε αντίθεση με τη στρατηγική μείωσης του δικτύου των καταστημάτων των υπολοίπων τραπεζών, ανέφερε ο κ.Πανταλάκης.
Το 2019 σηματοδοτεί το έτος όπου η τράπεζα επιδιώκει να φτάσει στο νεκρό σημείο αποδοτικότητας. Η τράπεζα έχοντας πλέον πετύχει την εξυγίανση του ισολογισμού της, την σταθεροποίησή της σε υψηλά επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαίων, θέτει σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης και επαναφοράς της σε διατηρήσιμη οργανική κερδοφορία. Δέσμευση της διοίκησης και των εργαζομένων της Attica Bank είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανταγωνιστικής τράπεζας που θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και καινοτόμα προϊόντα με γνώμονα το όφελος των πελατών, μετοχών της και της ελληνικής κοινωνίας εν γένει, πρόσθεσε.