Τα stress test κρέμονται από τα κόκκινα δάνεια
Ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα κρίνει την επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών
Μπορεί οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών να είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών, ωστόσο τα κόκκινα δάνεια παραμένουν η σοβαρότερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, υποστήριξε πριν λίγες μέρες η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί. Στοιχείο που μόλις προχθές ήρθε να επιβεβαιώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία με την πορεία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) για το 2017. Από αυτά προκύπτει ότι η μείωση που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους είναι η υψηλότερη τριμηνιαία μείωση που έχει παρατηρηθεί από την αρχή της κρίσης, ωστόσο το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι αυτή προέκυψε κυρίως από διαγραφές και πωλήσεις καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.
Στο σύνολο της χρονιάς που πέρασε η μείωση των ΜΕΑ ξεπέρασε οριακά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, (σ.σ. διαμορφώθηκαν σε 95,7 δις. Ευρώ) από τα οποία οι συνολικές διαγραφές άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ και οι πωλήσεις τα 3,6 δισ. ευρώ. Αντίθετα στο «κόκκινο» στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, που δεν συμπεριλαμβάνει διαγραφές και πωλήσεις, σημειώθηκε αύξηση των ΜΕΑ κατά 0,4%, φτάνοντας στα 27,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, οι δανειολήπτες συνεχίζουν να αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ την ίδια ώρα ο ένας στους τρεις προσπαθεί να σώσει το ακίνητο του τελώντας σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη τα stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, με πολλές από τις παραμέτρους τους να μην έχουν αποσαφηνιστεί έως σήμερα. «Είναι παρά πολύ νωρίς για εκτιμήσεις» σημειώνουν στo «mp» ευρωπαϊκές πηγές, στο ερώτημα τι αναμένουμε από την διαδικασία των stress tests, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη κάποια ευρήματα ή ενδείξεις, που πιθανότατα θα… ζωηρέψουν τα αποτελέσματα των ελέγχων.
Πάντως η συζήτηση ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, χαρακτηρίζεται κατά βάση ως… φιλοσοφικού περιεχομένου, ωστόσο μόνο και μόνο ότι δεν αποκλείεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, αυτό δίνει ένα «άγριο» ενδιαφέρον στη διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποια είναι τα σημεία που ούτως ή άλλως προβληματίζουν την ΕΚΤ και τον SSM, ανεξαρτήτως stress tests; Το βασικότερο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει πιο «επιθετική». «Με στόχο να μην τεθεί σε κίνδυνο η προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας είναι πολύ πιθανό οι ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ακόμα κι αν περάσουν τον σκόπελο των stress test, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο συγχώνευσης ορισμένων από αυτές», δηλώνουν στο “mp” πηγές με γνώση της κατάστασης που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και των όσων έχουν προκύψει από τα «μπρος-πίσω» των στοιχείων που ανταλλάσουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τις ευρωπαικές εποπτικές αρχές. Όμως τι σημαίνει για το ελληνικό δημόσιο και τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών μια τέτοια εξέλιξη; Πολύ απλά ότι θα υποστούν για μία ακόμη φορά ένα σοβαρό dilution, το οποίο θα προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα. Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, τότε για μία ακόμη φορά οι παλαιοί μέτοχοι θα κληθούν είτε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κρατήσουν τα ποσοστά τους, είτε θα υποστούν σημαντική «αραίωση» στις θέσεις τους, ενώ η τύχη των συμμετοχών του ΤΧΣ παραμένει άγνωστη.
ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ
Ποιοι είναι όμως σήμερα οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών; Με βάση τα επίσημα στοιχεία που αντλήσαμε μόλις πριν 2 μέρες, οι βασικός μέτοχος των ελληνικών συστημικών τραπεζών μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του 2015 παραμένει το ελληνικό δημόσιο, πλην Eurobank.
Όπως και να έχει στην Εθνική Τράπεζα το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ελέγχει το 40,39%. Το υπόλοιπο ποσοστό ελέγχεται από ξένα funds αγνώστου ταυτότητας και προθέσεων.
Στην Πειραιώς η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώνεται σήμερα σε 26,42%, ο John Paulson ελέγχει το 6,62%, ενώ η Alpha bank που ήλεγχε το 6,33%, δεν φαίνεται πλέον στη λίστα τωμ μετόχων.
Στην Alpha bank η συμμετοχή του ΤΧΣ ανέρχεται σήμερα στο 11,01%, ο mister Paulson εμφανίζεται στη λίστα των μεγαλομετόχων με ποσοστό 7,32%, ενώ η γνωστή Blackrock ελέγχει το 5,27% των μετά ψήφου.
Τέλος, την μικρότερη συμμετοχή το ΤΧΣ την έχει στη Eurobank, αφού από συντριπτικό 95% και πλέον που κατείχε το 2013, σήμερα ελέγχει μόλις το 2,4%. Μεγαλύτερος μέτοχος στη Eurobank αναδείκνύεται η Fairafax με ποσοστό 17,29% και ακολουθεί η Capital Group of Companies με ποσοστό 8,54%.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας