«Παρέλαση» των fund για τα κόκκινα δάνεια
Η κρίσης αφήνει πίσω της 108 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs)
Στον κλοιό των fund θα βρεθούν την επόμενη διετία νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης ιδιωτικού χρέους που έγινε ποτέ στη χώρα.
Οι δανειολήπτες θα δουν, αρχής γενομένης από το α' τρίμηνο του 2018, το πρόσωπο των τραπεζών, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κωλυσιεργίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, εν όψει και των stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο.
Και αυτό διότι αν δεν περάσουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι με επιτυχία τις συγκεκριμένες ασκήσεις αντοχής, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης, η οποία, αν καταστεί αναγκαία, θα αποσταθεροποιήσει όχι μόνο τον κλάδο, αλλά και το σύνολο της οικονομίας.
Η κρίσης αφήνει πίσω της 108 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), εκ των οποίων τα μισά είναι επιχειρηματικά, ενώ η αποτελεσματική διαχείρισή τους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα τα επόμενα χρόνια όχι μόνο των τραπεζών, αλλά και της προοπτικής ουσιαστικής ανάκαμψης της ίδιας της οικονομίας.
Τα «κόκκινα» δάνεια αντιστοιχούν στο 47% επί του συνόλου των δανείων που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, όταν στην Ιταλία με 200 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12% και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός μέσος όρος βρίσκεται κάτω του 5%.
Σύμφωνα επίσης με τη Moody's, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) αντιστοιχούν σε 99,1 δισ. ευρώ (56% του ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 800 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τον Σεπτέμβριο του 2017, παρά τις χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις, κάτι που αποτελεί πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, ως το τέλος του 2019 τα NPLs θα μειωθούν κατά περίπου 45% και τα NPEs κατά περίπου 35%. Οι τράπεζες σύμφωνα με τον οίκο αλλάζουν το μείγμα των επιλογών για τη μείωση των προβληματικών δανείων, επιλέγοντας να επιταχύνουν τις πωλήσεις δανείων και να αυξήσουν το ποσό των διαγραφών. Επιπλέον αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις για τις ροές NPEs προς τα πάνω, κάτι που αντανακλά τις δύσκολες ακόμα οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, και υιοθέτησαν χειρότερες μακροοικονομικές προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη και το διαθέσιμο εισόδημα.
Ακόμα πάντως και αν οι τράπεζες πιάσουν τον στόχο για NPLs στο 21% του χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2019, θα συνεχίσουν να έχουν ένα από τα υψηλότερα επίπεδα προβληματικών δανείων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που περιορίζει τις ανοδικές προοπτικές για την πιστοληπτική τους διαβάθμιση.