Οι τράπεζες "κουρεύουν" έως 45% τις αξίες των ακινήτων -Οι επιπτώσεις
Της Έφης Καραγεώργου.
Τα τρία αυτά σημεία είναι το ποσοστό των κόκκινων δανείων,η αξία των ακινήτων καιο υπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου.
Τα κόκκινα δάνεια είναι αναμφίβολα το μεγάλο αγκάθι για τος ελληνικές τράπεζες. Το ποσοστό τους έχει φτάσει στο 40%. Και αντιστοιχεί σε περισσότερα από 80 δισ ευρώ κόκκινες οφειλές. Αν μάλιστα προστεθούν και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί τότε το ποσό ανεβαίνει στα 100 δισ ευρώ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή τα ρυθμισμένα δάνεια και τις καλύψεις που θα ζητήσει.
Το δεύτερο σημείο -κλειδί που θα κρίνει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες είναι πόσο μεγάλο θα είναι το «κούρεμα» στις αξίες των ακινήτων, που έχουν περασμένα ως εγγυήσεις οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το «κούρεμα» ενδέχεται να ξεπεράσει το 45%.
Το άλλο ζητούμενο είναι αν θα δεχθεί η ΕΚΤ να υπολογίζουν οι ελληνικές τράπεζες τον αναβαλλόμενο φόρο ως «περιουσιακό στοιχείο». Αν το πράξει τότε ο τελικός λογαριασμός για τος ελληνικές τράπεζες θα είναι μειωμένος κατά 2,5 δισ ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για προβλέψεις, αφού η ΕΚΤ ακόμα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις αναλυτικές παραδοχές.
Το θετικό όπως φαίνεται για την ελληνική πλευρά είναι ότι τελικά θα συνυπολογιστούν τα οφέλη από τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία έχουν ήδη πάρει στο πράσινο φως από τηνDGCom.
Οι Ελληνες τραπεζίτες, που αρχικά θεώρησαν ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα έδειχνε η πανευρωπαϊκή άσκηση αντοχής δεν θα ξεπερνούσαν τα 2 δισ ευρώ, τώρα αναθεωρούν. Και μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο λογαριασμός να ξεπεράσει και τα 5 δισ ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν μάλιστα πως σε καμία περίπτωση η ΕΚΤ δεν θα κάνει εκπτώσεις στη διενέργεια των ασκήσεων αντοχής και δεν θα ρισκάρει την αξιοπιστία της. Στόχος της είναι μέσα από μία απολύτως διαφανή και αξιόπιστη διαδικασία να καταγράψει όλα τα προβλήματα των συστημικών τραπεζών και στη συνέχεια να προχωρήσει σε ουσιαστικές λύσεις.