H Eθνική Τράπεζα στηρίζει την καινοτομία των ΜΜΕ με «NBG Business Seeds»
στο πλαίσιο της πολιτικής της για ενθάρρυνση και ανάδειξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Μαζί με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προωθεί την υποστήριξη των προτάσεων που ξεχωρίζουν στον διαγωνισμό, μέσα από την ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξης και εντατικής εκπαίδευσης σε θέματα λογιστικής, μάρκετινγκ και πωλήσεων.
Να σημειωθεί ότι, η Εθνική ξεκίνησε συνεργασία με την Endeavor Greece, η οποία μέσω του διεθνούς δικτύου της επιλογής εταιριών, καθοδηγεί καινοτόμες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.Με αρχικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα, μέσα από το πρόγραμμα «NBG Business Seeds», θα στηρίξει, μέσω δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα δυναμικών και εξωστρεφών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Αλ. Τουρκολιάς
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, με αφορμή τη συνεργασία της Εθνικής με την Endeavor δήλωσε ότι η Εθνική διαχρονικά αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και ανέκαθεν ήταν στην αιχμή καινοτόμων αλλαγών για την ανάπτυξη της χώρας. «Σήμερα, είπε ο κ. Τουρκολιάς, βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα μεταίχμιο. Η ανάκαμψη και η μεταστροφή της οικονομίας προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών βαθιά ριζωμένων. Η κρίση έχει κινητοποιήσει κάποιες διαδικασίες αναδιάρθρωσης, ακόμα και στο επίπεδο της μικρής επιχειρηματικότητας, που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν. Η νέα επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη, όχι τόσο μέσω του πλήθους των νέων εγχειρημάτων όσο, κυρίως, μέσω των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεγαλύτερη σημασία έχουν η καινοτομία και η εξωστρέφεια των νέων εγχειρημάτων, καθώς και οι προοπτικές δημιουργίας απασχόλησης. Και πρόσθεσε: Η καινοτομία που στηρίζουμε δεν αφορά μόνο τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και την καινοτομία σε παραδοσιακούς κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, μεταποίηση, υπηρεσίες) με έμφαση στην τυποποίηση, την πιστοποίηση, την καινοτομία στην παραγωγή και, μετά, τη διάθεση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να καταλήξει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής: Με αυτή τη συνεργασία μας, ολοκληρώνουμε τη διαδρομή που αρχίζει από τα αμφιθέατρα των Πανεπιστημίων και τους παραγωγικούς χώρους. Παίρνει μια επιχειρηματική ιδέα, την αναδεικνύει και την βοηθά να ωριμάσει μέσα από το διαγωνισμό. Στη συνέχεια, στους εμπνευστές της παρέχει εκπαίδευση, μέσα από τα σεμινάρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της ουσιαστικής χρηματοδότησής μας. Και τέλος, μέσα από τη συνεργασία με την Endeavor Greece της εξασφαλίζει τη μετουσίωσή της σε μια δυναμική εξωστρεφή επιχείρηση, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Π. χριστοδούλου
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Πέτρος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον ιστορικά ρυθμιστικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στην ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και η νέα δράση στήριξης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων. «Η Εθνική Τράπεζα, πρόσθεσε, προτίθεται να προχωρήσει σε διαφορετικές μορφές χρηματοδότησης, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων στα τρία βασικά στάδια τους: δημιουργία, πρώτα βήματα, ωρίμανση και εξωστρέφεια. Οι τρείς χρηματοδοτήσεις είναι Χρηματοδοτήσεις ειδικού σκοπού - angel financing, δάνεια σε νεοφυείς επιχειρήσεις και δάνεια σε πιο ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η προεπιλογή των υποψήφιων εταιρειών θα γίνεται μέσω του διαγωνισμού i-bank Καινοτομία & Τεχνολογία και μέσα από τη συνεργασία μας με την Εndeavor Greece χωρίς να αποκλείονται υποψήφιες εταιρείες από θερμοκοιτίδες, συνεργατικούς χώρους, συνεργαζόμενους διαγωνισμούς Πανεπιστημίων». Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής τόνισε ότι: «Η Εθνική Τράπεζα έχει δεκαπενταετή παρουσία στον τομέα των private equity και venture capital μέσω της θυγατρικής της NBGI, έχοντας δεσμεύσει κεφάλαια μέχρι €900 εκατ. για επενδύσεις, στην Αγγλία, Γαλλία, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Τουρκία και Ελλάδα και σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως υψηλή τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ιατρικός εξοπλισμός, retail, food & beverage ενέργεια και real estate».
Η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece κυρία Mareva Grabowski αναφέρθηκε στην ίδρυση το 1997 του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Endeavor, «που στηρίζει την επιχειρηματικότητα παγκοσμίως με γραφεία σε 20 χώρες, κυρίως στη Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή και Νοτιοανατολική Ασία. Ο πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός της Endeavor ήταν η Ελλάδα το 2012 και σήμερα επεκτείνει την παρουσία της σε Ισπανία, Ιταλία και Πολωνία. Στόχος είναι να στηρίζουμε επιχειρηματίες με δυνατότητες και προοπτική που ηγούνται καινοτόμων εταιρειών με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης σε διάφορους τομείς και μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα και πηγή έμπνευσης για άλλους. Εστιάζουμε σε scale-up εταιρείες γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να είναι κερδοφόρες, συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιλεχθεί περισσότεροι από 900 επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 225,000 θέσεις εργασίας και κατέγραψαν περισσότερα από $6 δισ. έσοδα το 2012».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Endeavor Greece κ. Χάρης Μακρυνιώτης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας Εθνικής Τράπεζας και Endeavor Greece και πρόσθεσε: « Μέσω της συνεργασίας που σήμερα ξεκινά, προσβλέπουμε στη συμβολή της Εθνικής Τράπεζας και των στελεχών της σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η καθοδήγηση των επιχειρηματιών σε στρατηγικά θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση της εγχώριας και κυρίως διεθνούς δράσης τους, μέσω των πολύ έμπειρων στελεχών που διαθέτει.Ο δεύτερος και σημαντικότερος είναι η παροχή χρηματοδότησης σε επιχειρηματίες του δικτύου μας. Πρόκειται για υγιείς εταιρείες που είναι σε φάση σημαντικής ανάπτυξης, με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, οι οποίες αναζητούν τα εφόδια για να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και να επεκταθούν στην Ελλάδα και τις ξένες αγορές. Προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική αγορά και αποτελούν αξιόλογες επενδυτικές επιλογές».