Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο - Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός -Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Λαγκάρντ: Όλα ανοιχτά για τον Δεκέμβριο - Σε καλό δρόμο ο πληθωρισμός -Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Η EKT αποφάσισε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης – Η τρίτη για φέτος

Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα κάνει το παν ώστε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να επανέλθει στον στόχο του 2% επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για τη μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, την τρίτη διαδοχική μείωση μέσα στο έτος, η πρόεδρος Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ λαμβάνει τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής βάσει των δεδομένων και ότι δεν ακολουθεί κάποια προκαθορισμένη οδό. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε η ιδια, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τα δεδομένα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

ΕΚΤ: Μειώνει για τρίτη φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Όπως δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ, από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου και συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ήταν κάπως πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής τους καλοκαιρινούς μήνες. “Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως και οι υπηρεσίες, ενώ παρόλο που υπήρξε μια άνοδος τον Αύγουστο, πιθανώς υποστηριζόμενη από μια ισχυρή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια πιο υποτονική ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με την ίδια, “οι επιχειρήσεις επεκτείνουν τις επενδύσεις αργά, ενώ οι επενδύσεις στη στέγαση συνεχίζουν να μειώνονται. Οι εξαγωγές έχουν αποδυναμωθεί, ειδικά για τα αγαθά. Αν και τα εισοδήματα αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, τα νοικοκυριά κατανάλωσαν λιγότερο, αντίθετα με τις προσδοκίες και τα ποσοστά αποταμίευσης διαμορφώθηκαν στο 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, πολύ πάνω από τον μέσο όρο προ πανδημίας 12,9%.”

Παράλληλα τόνισε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 6,4% τον Αύγουστο. Εντούτοις τα δεδομένα έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας. Παρά ταύτα η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα, ενώ οι εξαγωγές θα συμβάλουν στην ανάκαμψη καθώς αυξάνεται η παγκόσμια ζήτηση, οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές πρέπει να στοχεύουν στο να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική, ανταγωνιστική και ανθεκτική.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε αναφορά και στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και και της έκθεσης του Ενρίκο Λέτα για την ενδυνάμωση της ενιαίας αγοράς, εφαρμόζοντας πλήρως, με διαφάνεια και χωρίς καθυστέρηση το αναθεωρημένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να σχεδιάσουν τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές τους για να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο παραγωγικές, ανταγωνιστικές και ανθεκτικές, τόνισε η Lagarde. Είναι «ζωτικής σημασίας» να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις που έκαναν φέτος ο Mario Draghi (για τον ανταγωνισμό) και ο Enrico Letta (για τη μεταρρύθμιση της ενιαίας αγοράς), σημείωσε.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό -6,1%, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων ανέβηκε ελαφρά στο 2,4% ο πληθωρισμός αγαθών παρέμεινε συγκρατημένος στο 0,4% ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών υποχώρησε στο 3,9%. Όπως υπογράμμισε “ο εγχώριος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός καθώς οι μισθολογικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ παραμένουν ισχυρές, η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων θα παραμείνει υψηλή και ασταθής για το υπόλοιπο του έτους, δεδομένου του σημαντικού κανόνα των εφάπαξ πληρωμών και της κλιμακωτής φύσης των μισθολογικών προσαρμογών, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ενώ θα μειωθεί κοντά στον στόχο του 2%, κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

“Η διαδικασία αποπληθωρισμού θα πρέπει να υποστηριχθεί με τη χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος εργασίας και την προηγούμενη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι “η χαμηλότερη εμπιστοσύνη θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχυθεί από πηγές γεωπολιτικού κινδύνου, όπως ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό και το παγκόσμιο εμπόριο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ