Andrea Orcel: Η UniCredit δεν θα διεκδικήσει θέση στο ΔΣ της Commerzbank

Andrea Orcel: Η UniCredit δεν θα διεκδικήσει θέση στο ΔΣ της Commerzbank

Η UniCredit έχει «κτίσει» μερίδιο άνω του 20% στην Commerzbank, με τον Orcel να αφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πλήρους εξαγοράς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit SpA Andrea Orcel ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει θέση στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank AG, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η προθεσή της για εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

«Συνήθως δεν πιστεύω ότι οι επενδυτές έχουν θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε ο Orcel σε συνέδριο που διοργάνωσε η Bank of America Corp την Τετάρτη, αναφερόμενος στη συμμετοχή της UniCredit στην Commerzbank. «Νομίζω ότι δεν είναι σωστό για εμάς να έχουμε θέση στο διοικητικό συμβούλιο επειδή είμαστε ανταγωνιστές», πρόσθεσε.

Η UniCredit έχει «κτίσει» μερίδιο άνω του 20% στην Commerzbank, με τον Orcel να αφηνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πλήρους εξαγοράς. Ωστόσο, αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από τη γερμανική κυβέρνηση, τα συνδικάτα και την ίδια την Commerzbank. Μάλιστα, η επερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας επιβεβαίωσε αργά την Τρίτη ότι είναι αντίθετη.

Ο Orcel επανέλαβε την υπόσχεσή του να βοηθήσει την Commerzbank να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, αναφέροντας ως επιχείρημα την υψηλότερη κερδοφορία της UniCredit.

«Νομίζω ότι ως επενδυτής περιμένουμε να λάβουμε τις ίδιες πληροφορίες με όλους τους άλλους επενδυτές», δήλωσε ο Orcel. «Με τον ίδιο τρόπο που οι επενδυτές συζητούν, προκαλούν και σας λένε “τι γίνεται με αυτό, τι κάνετε για εκείνο, έχετε δοκιμάσει αυτό, έχετε δοκιμάσει εκείνο;”. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας ενημέρωσε επίσης για τα σχέδιά της για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, επιβεβαιώνοντας πληρωμές ύψους 8,6 δισ. ευρώ φέτος και αυξάνοντας το ποσοστό των μερισμάτων σε μετρητά από το επόμενο έτος στο 50% από 40%. Αποκάλεσε την UniCredit την «πιο αποτελεσματική τράπεζα στην Ευρώπη» και δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια της Commerzbank πιο αποτελεσματικά από ό,τι η ίδια.

Η γερμανική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει εν μέρει η Commerzbank, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε μια εξαγορά και έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο η UniCredit απέκτησε το μερίδιο. Την Τετάρτη, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank AG, James von Moltke, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας για να βοηθήσει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της η ανταγωνίστριά της. «Νομίζω ότι έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε προτού να είμαστε πραγματικά σε θέση να συμμετάσχουμε στην ενοποίηση», δήλωσε ο von Moltke όταν ρωτήθηκε σε οικονομικό συνέδριο σχετικά με το πιθανό ενδιαφέρον για την Commerzbank.

Ο Orcel δήλωσε ότι έχει συμβουλευτεί όλους τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς πριν από το «κτίσιμο» της συμμετοχής και επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου διάλογο για την πορεία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς ή πότε θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ