Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Ρεαλιστικές οι προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια
Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%
Οι επόμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα, επανέλαβε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau, προσθέτοντας ότι δεν θα έκανε πρόβλεψη για την επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε -μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg- ότι «σήμερα, οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με την πορεία των επιτοκίων μου φαίνονται μάλλον λογικές».
Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με την πρόεδρο Christine Lagarde να δηλώνει ότι η επόμενη συνεδρίαση πολιτικής – στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου – είναι «ορθάνοιχτη». Παρόλα αυτά, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, οι αξιωματούχοι γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι τελειωμένη υπόθεση, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Madis Muller δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεσμεύεται εκ των προτέρων για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα πριν από την επόμενη συνεδρίασή της.
«Νομίζω ότι είναι σημαντικό, αν η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον Σεπτέμβριο, να μην υποσχεθούμε πολλά εκ των προτέρων», δήλωσε την Παρασκευή ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο για τον ίδιο να πει πόσες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να υπάρξουν το 2024.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τοπικό ραδιόφωνο Aripaev, ο Muller αναγνώρισε ότι «αν κοιτάξετε τις τιμολογημένες προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών, είναι αλήθεια ότι αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμη μείωση – αλλά εγώ προσωπικά δεν θα σχολίαζα».
«Γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διακυμάνσεις» όσον αφορά την αύξηση των τιμών καταναλωτή, δήλωσε ο Muller, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών γύρω στο 4% και η αύξηση των μισθών στο 5% “δεν συνάδουν με τον στόχο του 2%”. Παρόλα αυτά, «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό ότι τους επόμενους 12 μήνες, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βλέπει μια τάση επιβράδυνσης», είπε.