Προς επέκταση το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια – Παράταση για το IRIS

 Προς επέκταση το πρόγραμμα «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια – Παράταση για το IRIS

Αύξηση των κρατικών εγγυήσεων αιτείται η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα στις Βρυξέλλες για την αύξηση των εγγυήσεων του σχεδίου Ηρακλής πέραν των 2 δισ. ευρώ, αν αυτό χρειαστεί, μετέφερε από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης η κυβέρνηση έχει αιτηθεί την αύξηση του ποσού των κρατικών εγγυήσεων στον Ηρακλή με στόχο την οριστική διευθέτηση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

“Πρόσφατα επεκτείναμε τον Ηρακλή και στόχος μας είναι, εάν το κονδύλι δεν επαρκεί, να υποβάλλουμε πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, σημείωσε χαρακτηριστικά, κατά την τοποθέτησή του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Αξίζει να αναφερθεί πως το επίμαχο κονδύλι είναι ύψους δύο δισ. ευρώ, ποσό που, όμως, αναμένεται να καλυφθεί για τα κόκκινα δάνεια Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, με στόχο την εξυγίανση και άρα, τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου. “Εργαζόμαστε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τα ζητήματα να έχουν κλείσει έως το τέλος του 2024”, τόνισε, για να προσθέσει: “Η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο, αλλά και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της χρηματοδότησης”.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έστειλε προς το τραπεζικό σύστημα και μια σειρά από μηνύματα, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

Πρώτον η συνέχιση της στήριξης του ανταγωνισμού, και προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η δημιουργία του πέμπτου πόλου για τον οποίο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εργάζονται συστηματικά.

Δεύτερον το άνοιγμα της περιμέτρου των κεφαλαίων του Ηρακλή, καθώς τα 2 δισ. ευρώ δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των τραπεζών, εξού και η κυβέρνηση θα υποβάλει το αίτημα για αύξηση του ποσού.

Τρίτον, ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε από τις τράπεζες να στηρίξουν με περισσότερη θέρμη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέταρτον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας κάλεσε τις τράπεζες να ασχοληθούν παραπάνω με το θέμα των προμηθειών όπου έχουν γίνει βήματα αλλά υπάρχουν ιδέες από άλλους κλάδους που μπορούν να υιοθετήσουν. Η δικαιοσύνη στο θέμα των προμηθειών να πρέπει να διευθετηθεί έτσι ώστε τα οφέλη να είναι για όλους με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.

Πέμπτον να προχωρήσει η επέκταση της χρήσης του συστήματος IRIS. Όπως είπε θα υπάρξει μια μικρή παράταση στις προθεσμίας.

“Οι τράπεζες είχαν αντιδράσει θετικά στη μείωση του 50% των συναλλαγών μικρής αξίας μέσω POS. Οι προμήθειες όμως εξακολουθούν να απασχολούν τις επιχειρήσεις”, σχολίασε, καλώντας τις τράπεζες να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες.

Παράταση στο IRIS

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε μικρή παράταση πέραν της 30ης Ιουνίου για να μπορέσουν να συνδεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το IRIS.

Σημειώνεται πως η παράταση αφορά πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είχαν περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου 2024 να εγγραφούν στο σύστημα IRIS και να δέχονται άμεσες πληρωμές στον λογαριασμό τους από τους πελάτες τους.

Τα πρόστιμα που θα τρέξουν φτάνουν ακόμα και τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έως τώρα έχουν συνδεθεί στο IRIS περίπου 300.000 επαγγελματίες σε σύνολο 750.000, με το υπουργείο να σχεδιάζει σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ