ΒοΕ: Κράτησε σταθερά στο 5,25% τα επιτόκια για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση

ΒοΕ: Κράτησε σταθερά στο  5,25% τα επιτόκια για 7η συνεχόμενη συνεδρίαση

, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός υπηρεσιών και ο σταθερά αυξημένος δομικός δείκτης είναι σημάδια συνεχιζόμενων ανοδικών πιέσεων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, παρά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η BoE διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο υψηλό 16 ετών του 5,25%, όπου βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2023. Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ της παύσης, ενώ δύο τάχθηκαν υπέρ της μείωσης, όπως και κατά τη συνεδρίαση της τράπεζας τον Μάιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη έδειξαν ότι ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε στο 2% τον Μάιο, φτάνοντας στον στόχο της κεντρικής τράπεζας πριν από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η άνοδος του πληθωρισμού ήταν πιο έντονη τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός υπηρεσιών και ο σταθερά αυξημένος δομικός δείκτης είναι σημάδια συνεχιζόμενων ανοδικών πιέσεων.

O πληθωρισμός υπηρεσιών – ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΒοΕ δεδομένης της κυριαρχίας των υπηρεσιών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου- διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο έναντι 5,9% τον προηγούμενο μήνα. O δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, υποχώρησε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ