Moody’s: Σε αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση η Ελληνική Τράπεζα

Moody’s: Σε αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση η Ελληνική Τράπεζα

Τί θα εξετάσει ο οίκος

Σε αναθεώρηση για πιθανή αναβάθμιση, έθεσε σήμερα ο οίκος Moody’s, όλες τις αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας, με την κίνηση να αποδίδεται στις συνεχείς βελτιώσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας αλλά και στην ενίσχυση του μεριδίου της Eurobank στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Εξαίρεση αποτελούν οι βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου Prime-2 (CRR) και Prime-2(cr) και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR) που έχουν επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η ενέργεια αξιολόγησης ακολουθεί, τόσο τις συνεχείς βελτιώσεις στο χρηματοοικονομικό προφίλ της τράπεζας που ασκεί ανοδική πίεση στην αυτόνομη οικονομική ευρωστία της τράπεζας, όσο και την απόκτηση μεριδίου 55,5% στην τράπεζα από την Eurobank και ως εκ τούτου τη δυνατότητα υποστήριξης της Ελληνικής Τράπεζας, σε περίπτωση ανάγκης.

Τί θα εξετάσει ο οίκος

Όπως αναφέρεται, η αναθεώρηση για αναβάθμιση του BCA της Ελληνικής Τράπεζας θα εξετάσει τον βαθμό στον οποίο οι ενισχυμένες μετρήσεις κερδοφορίας και κεφαλαίου και οι συνεχείς μειώσεις στους κληροδοτημένους κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού της, ενίσχυσαν το προφίλ φερεγγυότητας της τράπεζας.

Παράλληλα, η ανασκόπηση θα επικεντρωθεί επίσης στη στρατηγική και τα επιχειρηματικά σχέδια που θα θελήσει να εφαρμόσει η Eurobank μετά την αύξηση του ποσοστού ιδιοκτησίας της και πώς αυτά θα διαμορφώσουν τη διοίκηση, το χρηματοοικονομικό προφίλ και τη δομή παθητικού της Ελληνικής Τράπεζας καθώς και την προθυμία της Eurobank να στηρίξει την HB, σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος θα αξιολογήσει επίσης οποιεσδήποτε πιθανές αλλαγές στη δομή του παθητικού της τράπεζας και σχέδια για ενδοομιλικό χρέος ή ποσά υποχρεώσεων για τις ελάχιστες απαιτούμενες επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε ανβάθμιση

Όπως αναφέρεται, στο τέλος της επανεξέτασης, οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας ενδέχεται να αναβαθμιστούν εάν (1) ο οίκος πιστεύει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των πρόσφατων βελτιώσεων της κερδοφορίας και της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της, διατηρώντας παράλληλα σταθερές μετρήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, ή (2) ο οίκος αξιολογήσει υψηλή πιθανότητα υποστήριξης από τον πλειοψηφικό μέτοχο Eurobank.

Επιπλέον, οι αξιολογήσεις χρέους και καταθέσεων ενδέχεται να αναβαθμιστούν σε περίπτωση που η τράπεζα εκδώσει μεγαλύτερο όγκο junior instruments που θα αυξήσει την προστασία που παρέχεται στις καταθέσεις και στις διάφορες κατηγορίες χρεών.

Δεδομένης της αναθεώρησης για αναβάθμιση, τονίζεται ότι είναι απίθανο να υποβαθμιστούν οι αξιολογήσεις. Οι αξιολογήσεις ενδέχεται να επιβεβαιωθούν στο τρέχον επίπεδό τους εάν ο οίκος κρίνει ότι η τράπεζα δεν θα διατηρήσει πρόσφατες βελτιώσεις στο χρηματοοικονομικό της προφίλ ή εάν πιστεύει ότι η Eurobank S.A. έχει χαμηλή ικανότητα ή προθυμία να στηρίξει την Ελληνική Τράπεζα.

Οι ακόλουθες αξιολογήσεις και αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας έχουν τεθεί σε αναθεώρηση για αναβάθμιση: η Βασική Πιστωτική Αξιολόγηση (BCA) και το Προσαρμοσμένο BCA (ba2), οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων Baa3/Prime-3, οι μακροπρόθεσμες CRR της Baa2, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CR του Baa2(cr), οι βαθμολογίες προγράμματος μειωμένης εξασφάλισης Μεσοπρόθεσμων Σημειωμάτων (MTN) (P)Ba3 και μειωμένης εξασφάλισης βαθμολογίας (Ba3), οι αξιολογήσεις του προγράμματος ανώτερου μη εξασφαλισμένου και του κατώτερου ανώτερου μη εξασφαλισμένου προγράμματος MTN τοy (P )Ba2, και η ανώτερη διαβάθμιση του ακάλυπτου χρέους (Ba2).

Προηγουμένως, οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και τις ανώτερες μη εξασφαλισμένες αξιολογήσεις ήταν θετικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ