ΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών - To 2026 οι αλλαγές

ΕΕ: Παράταση ενός χρόνου στους κανόνες τραπεζικών συναλλαγών - To 2026 οι αλλαγές

Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά έναν χρόνο την επιβολή των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, έτσι ώστε οι τράπεζές της να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.

Η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι το 2025, δήλωσε η Mairead McGuinness, Eπίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και τις Αγορές, σε ομιλία της την Τρίτη στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΕ έχει δεχτεί αυξημένες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη. Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον «σκληρό» διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού, για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες», δήλωσε η McGuiness. Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026, είπε.

Σημειωτέον ότι η επιβολή των μέτρων έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας και των αιτημάτων των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας.
Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη υπαναχώρηση των μέτρων.

«Η καθυστέρηση ενός έτους των κανόνων δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ενθάρρυνση για παρέκκλιση από τη διεθνή αυτή συμφωνία», δήλωσε η McGuinness. Η ΕΕ εξακολουθεί να σχεδιάζει να εφαρμόσει «το μεγαλύτερο μέρος των προτύπων της Βασιλείας» μέχρι την 1η Ιανουαρίου, είπε.

Η εφαρμογή της πλήρους δέσμης μέτρων θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στην ΕΕ κατά 9,9%. Στις ΗΠΑ, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα εκεί αρχικά σχέδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ