Bloomberg: Η διστακτική μείωση της Λαγκάρντ αφήνει τις αγορές να μαντεύουν για την επόμενη κίνηση

Bloomberg: Η διστακτική μείωση της Λαγκάρντ αφήνει τις αγορές να μαντεύουν για την επόμενη κίνηση

Οι traders από το να στοιχηματίζουν σε δύο επιπλέον κινήσεις φέτος, προτίμησαν μόνο μία. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τήρησε την υπόσχεσή της για μείωση των επιτοκίων, αλλά άφησε τους επενδυτές να διερωτώνται ποια θα είναι οι επόμενες κινήσεις καθώς θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%. Ενώ η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας την Πέμπτη από το μέγιστο επίπεδο του 4% που είχε φθάσει πριν από εννέα μήνες ήταν ευρέως αναμενόμενη, η αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την αύξηση των τιμών καταναλωτή το επόμενο έτος – σε 2,2% από 2% – αποτέλεσε μεγαλύτερη έκπληξη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί «αισθητά» και δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η ΕΚΤ να περάσει σε μια «φάση ανάσχεσης». Ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι θα συνεχιστεί μια αδιάκοπη πολιτική μειώσεων των επιτοκίων.

Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια και πάλι φέτος, ο χρόνος αυτής της μείωσης αμφισβητείται για άλλη μια φορά – με ορισμένους να λένε ήδη ότι η μείωση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός επιμένει θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΚΤ.

Οι traders από το να στοιχηματίζουν σε δύο επιπλέον κινήσεις φέτος, προτίμησαν μόνο μία. Μια μείωση τον Σεπτέμβριο θεωρείται ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αλλά η εμπιστοσύνη σε αυτό έχει μειωθεί. «Στο μέλλον, για την αξιοπιστία της ΕΚΤ θα πρέπει να κρατήσει μια πολύ, πολύ ουδέτερη στάση», δήλωσε ο Βασίλειος Γκιωνάκης, ανώτερος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Aviva Investors, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Ο πήχης για την απόκτηση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης έχει αυξηθεί». Ο ίδιος διερωτάται αν – υπό το πρίσμα των επίμονων πιέσεων στις τιμές – η μείωση των τιμών της ΕΚΤ θα είχε επιτευχθεί ακόμη και αν οι αξιωματούχοι δεν την διαφήμιζαν για μήνες πριν.

Η ανακοίνωση έγινε «σχεδόν αποκλειστικά επειδή ήταν πολύ ενοχλητικό για το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει πίσω» στην εκ των προτέρων δέσμευσή του, δήλωσε ο Γκιωνάκης. «Δεν βγάζει νόημα».

Η απόφαση αυτής της εβδομάδας αρχίζει να ανατρέπει το άνευ προηγουμένου μπαράζ αυξήσεων που αναπτύχθηκε για να περιορίσει τη χειρότερη άνοδο των τιμών στην ευρωζώνη. Το βήμα, το οποίο σπρώχνει την ΕΚΤ μπροστά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας των 20 χωρών μετά από δύο χρόνια στασιμότητας και ήπιας ύφεσης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε και πάλι τον περασμένο μήνα

Αλλά αυτό έρχεται με βάση τις ανακοινώσεις στοιχείων – συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού του Μαΐου, των αυξήσεων των μισθών στις αρχές του έτους και της πρόσφατης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα – που ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Το κόστος εργασίας θα συνεχίσει να αυξομειώνεται βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν έχει μια καθαρή πτωτική πορεία, απηχώντας το ίδιο αμήχανο δίλημμα πολιτικής και αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Julian Howard, επικεφαλής επενδυτικών διευθυντών και επικεφαλής λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην GAM Investments.

Τι λέει το Bloomberg Economics…

«Η ΕΚΤ προσπάθησε να κοινοποιήσει τη δυσφορία της για τις αυξημένες πιέσεις κόστους, παρόλο που το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα. Δεν θα το έλεγα εθελοντικά αυτό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και αυτό που είναι πολύ αβέβαιο είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε και ο χρόνος που θα χρειαστεί».

Η ίδια προειδοποίησε επίσης να μην δίνουμε υπερβολική σημασία στις προβλέψεις των συναδέλφων της στο Διοικητικό Συμβούλιο. «Γνωρίζουμε το μονοπάτι στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξουν και άλλες ανωμαλίες στο δρόμο», είπε.

Η ΕΚΤ αυξάνει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2024 και το 2025

Περιλαμβάνουν την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό αργότερα από το προγραμματισμένο, με τις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί στο 2% το τρίτο τρίμηνο του 2025 και όχι στα μέσα του ίδιου έτους, όπως θεωρείτο προηγουμένως .

Η αναθεώρηση προσθέτει στην «ιστορία του σκληρού πληθωρισμού που μπορεί να περιορίσει τα περιθώρια για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Theophile Legrand, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Natixis SA.

Ο Nicolas Forest, επικεφαλής επενδύσεων στην Candriam, προχωρά περαιτέρω.«Αυτή η αρχική μείωση μπορεί να μην σηματοδοτεί την έναρξη ενός διαρκούς κύκλου χαλάρωσης», δήλωσε.«Αντιθέτως, η νέα καθοδήγηση παραμένει επιφυλακτική, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή κατεύθυνση για τις μελλοντικές κινήσεις».

Kάζακς ΕΚΤ: Τυχόν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων πρέπει να είναι σταδιακές

Οποιαδήποτε μελλοντική μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι «σταδιακή», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. «Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, η νίκη δεν είναι ακόμη στα χέρια μας», ανέφερε σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο την Παρασκευή. “Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Η αγορά εργασίας είναι σφιχτή και η ανεργία χαμηλή, γεγονός που διατηρεί τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς”.

«Ως εκ τούτου, οι περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι σταδιακές, ακολουθώντας προσεκτικά τη δυναμική της αύξησης των μισθών, της αύξησης της παραγωγικότητας και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων», ανέφερε. «Θα λάβουμε μελλοντικές αποφάσεις στο Συμβούλιο της ΕΚΤ με βάση τα τελευταία δεδομένα, αξιολογώντας την κατάσταση βήμα προς βήμα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση». Ο Κάζακς μίλησε μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ τήρησε την υπόσχεσή της για μείωση των επιτοκίων, αλλά άφησε τους επενδυτές να διερωτώνται πού κατευθύνεται η πολιτική στη συνέχεια, λέγοντας επίσης ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%.

Οι αξιωματούχοι σχεδόν αποκλείουν μια δεύτερη κίνηση τον Ιούλιο και ορισμένοι αμφισβητούν επίσης αν ένα τέτοιο βήμα θα ήταν σοφό στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ελ Εριάν: Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, αλλά η Fed εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι

Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διαπιστώσουν ότι τα χέρια τους είναι δεμένα από την απειλή της μεταβλητότητας της αγοράς συναλλάγματος σημειώνει σε σχόλιο του στο Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μαζί με την Τράπεζα του Καναδά ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων και θα πρέπει να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες οι φορείς χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις επέβαλαν τις κινήσεις, οι πολλαπλές περαιτέρω μειώσεις από τις δύο κεντρικές τράπεζες – και ιδίως από την ΕΚΤ – θα μπορούσαν κάλλιστα να περιοριστούν πρόωρα από τις ανησυχίες για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές συναλλάγματος εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερήσει τη δική της χαλάρωση.

Αυτό ενισχύεται από την υπερβολικά αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της Fed, καθώς και από τον στόχο της για πληθωρισμό 2%, ο οποίος είναι πολύ χαμηλός για έναν κόσμο όπου η υποστήριξη της παγκοσμιοποίησης κατακερματίζεται και η συναίνεση της Ουάσινγκτον για φιλελευθεροποίηση, απορρύθμιση και δημοσιονομική πειθαρχία αντιστρέφεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Μειώνοντας το κόστος δανεισμού, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Τιφ Μάκλεμ δήλωσε την Τετάρτη ότι «είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις», με βάση τις τρέχουσες προοπτικές. Παρόλο που η ΕΚΤ τείνει να είναι πιο επιφυλακτική στην καθοδήγηση της μελλοντικής πολιτικής της, κατέληξε αξιοσημείωτα να μειώσει για πρώτη φορά από το 2019 πριν από την Τράπεζα της Αγγλίας και τη Fed, παρόλο που ξεκίνησε τον κύκλο αυξήσεων μετά από αυτές και δεν αύξησε τα επιτόκια τόσο πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ