Τα... Χριστούγεννα "βλέπει" η Danske Bank τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Τα... Χριστούγεννα "βλέπει" η Danske Bank τη δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επίμονος πληθωρισμός και η αύξηση στους μισθούς

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, λόγω του πληθωρισμού και του ισχυρού ξεκινήματος της οικονομίας της ευρωζώνης το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Danske Bank.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μειώσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, όπως αναμένεται ευρέως, και ξανά τον Δεκέμβριο, ανέφεραν οι αναλυτές με επικεφαλής τον Πιετ Κρίστιανσεν σε σημείωμα που έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα πρόσφατα στοιχεία σημαίνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να περιμένει προτού ξεκινήσει μια σειρά μειώσεων, ανέφεραν.

Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην ευρωζώνη των 20 χωρών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις, καθώς η μεταποίηση πλησιάζει στο τέλος μιας μακράς ύφεσης και οι υπηρεσίες συνεχίζουν να προωθούνται. Με την αγορά εργασίας να παραμένει εύρωστη και τους μισθούς να αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στις αρχές του έτους, υπάρχει ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει στο 2%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Θεωρούμε αξιοσημείωτη την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», έγραψε ο Κριστιανσεν. Εκτιμά ότι η κίνηση του Ιουνίου «θα διατυπωθεί ως αναδίπλωση της “ασφαλιστικής αύξησης” από τον περασμένο Σεπτέμβριο» και ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την «προσέγγιση της ανά συνεδρίαση και εξαρτώμενη από τα δεδομένα για την πορεία του επιτοκίου πολιτικής».

Η τελική αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ το περασμένο φθινόπωρο ήταν αμφιλεγόμενη και δεν την έκριναν αναγκαία όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αν και τελικά συμφώνησαν ότι ο κίνδυνος πρόωρης διακοπής των αυξήσεων ήταν πολύ υψηλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ