Deutsche Bank και Commerzbank μπλόκαραν αγωγές θυγατρικής της Gazprom για απλήρωτες εγγυήσεις

 Deutsche Bank και Commerzbank μπλόκαραν αγωγές θυγατρικής της Gazprom για απλήρωτες εγγυήσεις

Η ρωσική RusKhimAlyans κατέθεσε αγωγές στη Ρωσία ζητώντας πάνω από 22 δισ.ρούβλια (22 εκατ. δολάρια) από την Deutsche Bank και πάνω από 8 δισ. ρούβλια από την Commerzbank για απλήρωτες τραπεζικές εγγυήσεις

 

 

Η Deutsche Bank και η Commerzbank κέρδισαν μια δίκη στο Λονδίνο που εμποδίζει μια θυγατρική του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom να μηνύσει τις τράπεζες στη Ρωσία για ματαίωση έργου φυσικού αερίου.

Η RusKhimAlyans, η οποία ανήκει κατά 50% στη Gazprom, κατέθεσε αγωγές στη Ρωσία ζητώντας περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ρούβλια (22 εκατομμύρια δολάρια) από την Deutsche Bank και πάνω από 8 δισεκατομμύρια ρούβλια από την Commerzbank για απλήρωτες τραπεζικές εγγυήσεις.

Οι αγωγές υποβλήθηκαν αφού η γερμανική εταιρεία βιομηχανικών αερίων Linde διέκοψε τις εργασίες σε εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Ust-Luga της Βαλτικής το 2022 λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank δήλωσαν και οι δύο ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους RusKhimAlyans λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τώρα έχει εκδοθεί «εντολή κατά της αγωγής» που εμποδίζει τους RusKhimAlyans –που ονομάζεται RusChemAlliance στις δικαστικές καταθέσεις– να συνεχίσουν την υπόθεσή τους κατά των τραπεζών στη Ρωσία, σύμφωνα με δύο αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η Deutsche Bank έλαβε την εντολή στις 7 Σεπτεμβρίου από το Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι η ρωσική αγωγή του RusKhimAlyans ασκήθηκε κατά παράβαση συμφωνίας διαιτησίας.

Η Commerzbank έλαβε προσωρινή διαταγή από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η απόφαση ανέφερε ότι η UniCredit είχε επίσης λάβει διαταγή κατά της αγωγής κατά των RusKhimAlyans μετά από ιδιωτική ακρόαση.

Η RusKhimAlyans είχε υπογράψει συμφωνία με τη Linde το 2021 για την κατασκευή του εργοστασίου φυσικού αερίου, με την Deutsche Bank, την Commerzbank και την UniCredit να παρέχουν εγγυήσεις.

Η Linde διέκοψε τις εργασίες στο έργο τον Μάιο του 2022, έχοντας ενημερωθεί ότι η εξαγωγή LNG θα παραβίαζε τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο RusKhimAlyans μήνυσε επίσης την Linde στη Ρωσία, όπου δικαστήριο τον Ιανουάριο διέταξε να δεσμευτούν σχεδόν 500 εκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία της Linde.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ