Ιζαμπέλ Σνάμπελ: Πιθανές νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για 10 συνεχείς συνεδριάσεις
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει ξανά το κόστος δανεισμού προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ στη Jutarnji list.
«Εξακολουθώ να βλέπω κινδύνους για άνοδο του πληθωρισμού», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα. «Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Εάν υλοποιηθούν, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων κάποια στιγμή», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια για 10 συνεχείς συνεδριάσεις και έχει σηματοδοτήσει ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω αύξηση στη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου. Ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει ότι θεωρούν ότι έχουμε φτάσει πλέον στο αποκορύφωμα της νομισματικής σύσφιγξης, ενώ άλλοι αρνούνται να αποκλείσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης.
Οι παρατηρήσεις της Σνάμπελ υποδηλώνουν ότι παραμένει ένα από τα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε η ίδια, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Επιπλέον, οι μισθοί μπορεί να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ενδεχομένως συνοδευόμενοι από ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ οι επιχειρήσεις μπορεί να μην απορροφήσουν το υψηλότερο κόστος μέσω των περιθωρίων κέρδους τους».
Δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ «δεν μπορούν να αποκλείσουν» μια ύφεση στην Ευρωζώνη, αν και μπορεί να περιοριστεί.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις βαθιάς ή παρατεταμένης ύφεσης», είπε. «Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι η ακόμη αρκετά ανθεκτική αγορά εργασίας, γι’ αυτό και οι ονομαστικοί μισθοί αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Με την πτώση του πληθωρισμού, αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα, γεγονός που στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον».
Η Σνάμπελ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσαρμογής των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών – κάτι που έχουν θέσει στο προσκήνιο και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ. Αλλά έδωσε το μήνυμα ότι οποιαδήποτε κίνηση δεν θα είναι άμεση, συνδέοντας το θέμα με μια ευρύτερη αναθεώρηση του μηχανισμού νομισματικής πολιτικής που μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις το επόμενο έτος.
«Έως ότου μάθουμε ποιος θα είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν τα ελάχιστα αποθεματικά σε αυτό το νέο πλαίσιο, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τη λήψη οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης απόφασης», δήλωσε στη συνέντευξη. «Σε κάθε περίπτωση, η μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας μέσω της μείωσης του ισολογισμού μας θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα και τελικά όλα τα προγράμματα αγοράς τίτλων θα τερματιστούν».