Η «τράπεζα των BRICS» εκδίδει τα πρώτα ομόλογα ραντ Νότιας Αφρικής

 Η «τράπεζα των BRICS» εκδίδει τα πρώτα ομόλογα ραντ Νότιας Αφρικής

Ένα πενταετές ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου ραντ (52,3 εκατομμύρια δολάρια) και ένα τριετές ομόλογο 500 εκατομμύρια ραντ, προσέλκυσαν συνολικά προσφορές 2,67 δισεκατομμυρίων ραντ

 

 

Η τράπεζα ανάπτυξης που ιδρύθηκε από τις λεγόμενες χώρες BRICS έκλεισε τη δημοπρασία για τα πρώτα ομόλογα ραντ Νότιας Αφρικής την Τρίτη, καθώς δέχεται πιέσεις να ενισχύσει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα.

Τα δύο ομόλογα της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB), ένα πενταετές ομόλογο 1 δισεκατομμυρίου ραντ (52,3 εκατομμύρια δολάρια) και ένα τριετές ομόλογο 500 εκατομμύρια ραντ, προσέλκυσαν συνολικά προσφορές 2,67 δισεκατομμυρίων ραντ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοπρασίας που επικαλείται το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι η NDB, η οποία ιδρύθηκε για να δώσει στα μέλη των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - περισσότερο έλεγχο της αναπτυξιακής χρηματοδότησης, δεν χορηγούσε αρκετό δανεισμό σε τοπικό νόμισμα, σε συνέντευξή του στο Reuters πριν από την τη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ την επόμενη εβδομάδα.

Η οικονομική διευθύντρια Leslie Maasdorp δήλωσε στο Reuters σε πρόσφατη συνέντευξη ότι η τράπεζα στοχεύει να αυξήσει τον δανεισμό σε τοπικό νόμισμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μέχρι στιγμής ήταν σε κινεζικό γουάν, από περίπου 22% σε 30% έως το 2026, αλλά ότι υπάρχουν όρια -δολαριοποίηση.

Η αγορά ομολόγων της Νότιας Αφρικής δυσκολεύεται τα τελευταία χρόνια να προσελκύσει νέους εκδότες για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από εγχώριους επενδυτές που αναζητούν ποιοτικά πιστωτικά περιουσιακά στοιχεία.

Το τριετές ομόλογο ραντ της NDB τιμολογήθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο 95 μονάδων βάσης (bps) πάνω από το διατραπεζικό μέσο επιτόκιο τριών μηνών του Γιοχάνεσμπουργκ (Jibar), ενώ το πενταετές τιμολογήθηκε σε Jibar +105 bps.

Τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα κρατικά ομόλογα της Νότιας Αφρικής ήταν ένα ομόλογο 4,5 ετών με τιμή Jibar +90 bps και ένα επταετές με τιμή Jibar +120 bps, δήλωσε ο Raphi Rootshtain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Sasfin Wealth.

"Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις υποκείμενες δραστηριότητες δανεισμού στη Νότια Αφρική αφορούν Κρατικές Εταιρείες (SOE)", δήλωσε ο Rootshtain. «Έτσι ουσιαστικά η NDB θα γίνει το νέο μέσο χρηματοδότησης με αντιπρόσωπο για τις κρατικές επιχειρήσεις που θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόσθετο κίνδυνο».

Η πώληση ομολόγων κανονίστηκε από την Standard Bank.

Η πώληση "είχε... το 94% των προσφορών εντός ή χαμηλότερων από την πρόβλεψη τιμών και τα επιτόκια έκδοσης που αντιπροσωπεύουν τα στενότερα spreads που πέτυχε ένας μη κυβερνητικός εκδότης το 2023", δήλωσε ο Kumeshen Naidoo, επικεφαλής κεφαλαιαγορών χρέους στην Absa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ