Τράπεζα Πειραιώς: Προσδοκίες για επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Τράπεζα Πειραιώς: Προσδοκίες για επενδυτική βαθμίδα μέχρι το τέλος του έτους

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Πειραιώς, η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ στην άντληση €850 εκατ. από επανεκδόσεις το τρίμηνο Μάϊος – Ιούλιος

Ενδεικτικό στοιχείο της πορείας για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, αποτέλεσε στις 31 Ιουλίου 2023 η απόφαση του οίκου R&I να επαναφέρει το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, προχωρώντας σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα σε BBB- με σταθερές προοπτικές. Αντίστοιχα, κινήθηκε και ο οίκος Scope Ratings στις 4 Αυγούστου αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική βαθμίδα στο BBB- με σταθερές προοπτικές.

Παρόλο που η R&I και η Scope δεν αναγνωρίζονται επισήμως από την ΕΚΤ, η κίνηση αυτή είναι υποστηρικτική των προσδοκιών των αγορών για επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους με την S&P να αποφασίζει στις 20 Οκτωβρίου και την Fitch στις 2 Δεκεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Πειραιώς, η ανθεκτική, μέχρι στιγμής, δυναμική στην αγορά ομολόγων οδήγησε τον ΟΔΔΗΧ στην άντληση €850 εκατ. από επανεκδόσεις το τρίμηνο Μάϊος – Ιούλιος και €3,5 δισ. από νέα έκδοση με λήξη τον Ιούλιο του 2038 η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών με συντελεστή κάλυψης στο 3,89 και συνοδεύτηκε από προσφορά ανταλλαγής των ομολόγων με λήξη το 2024 και 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ