Η αποχώρηση της Rose από την NatWest και η θέση των γυναικών στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης

 Η αποχώρηση της Rose από την NatWest και η θέση των γυναικών στις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης

Τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης είναι πλέον γυναίκες κατά 30,6%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters, από 25,6% για τον ίδιο όμιλο τραπεζών στις αρχές του 2022

 

Η παραίτηση της Alison Rose από το NatWest αφήνει μόνο μία γυναίκα επικεφαλής μιας μεγάλης δυτικοευρωπαϊκής τράπεζας, υπογραμμίζοντας μια οξεία ανισορροπία μεταξύ των φύλων που επιμένει σε ολόκληρο τον κλάδο παρά τις δεσμεύσεις για αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης.

Ωστόσο, ενώ η αποχώρηση του Rose σημαίνει ότι οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης από άποψη ενεργητικού εξακολουθούν να λειτουργούν κατά 96% από άνδρες, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που διαπίστωσε ότι οι ευρύτερες διοικητικές ομάδες έχουν γίνει ελαφρώς πιο ισορροπημένες από πέρυσι.
Τα ανώτατα διοικητικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης είναι πλέον γυναίκες κατά 30,6%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Reuters, από 25,6% για τον ίδιο όμιλο τραπεζών στις αρχές του 2022.

Από τότε που το Reuters διεξήγαγε τη μελέτη του για την ποικιλομορφία των φύλων στην τραπεζική ηγεσία πέρυσι, μόνο μία ακόμη γυναίκα εντάχθηκε στις τάξεις των διευθύνων στελεχών - η Isabelle Ferrand της γαλλικής συνεταιριστικής τράπεζας Credit Mutuel, που διορίστηκε σε αυτό το ρόλο τον Μάιο.

Οι νέες θέσεις CEO στην UBS και στη SocGen πήγαν και οι δύο σε άνδρες.
«Η απώλεια μιας από τις κορυφαίες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις της Ευρώπης με αυτόν τον τρόπο στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στις γυναίκες που αναζητούν μια θέση», δήλωσε η Ann Francke, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Chartered Management Institute, σχετικά με την έξοδο της Rose από το NatWest.

«Ο χαμένος σε όλα αυτά είναι η ευρύτερη οικονομία, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε ανώτερες θέσεις στις επιχειρήσεις, την πολιτική και τη δημόσια ζωή είναι θετικό: η ποικιλομορφία σκέψης και εμπειρίας οδηγεί στην καινοτομία - και προσφέρει καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα».


Ωστόσο, στον ευρύτερο τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μια πρόσφατη μελέτη της EY διαπίστωσε ότι οι προσλήψεις γυναικών σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων στην Ευρώπη είχαν πράγματι μειωθεί.

Οι εταιρείες διόρισαν γυναίκες στο 44% των ανοιγμάτων διοικητικών συμβουλίων τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο του 2023, από 52% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, ο συνολικός διαχωρισμός των φύλων έχει βελτιωθεί σε 43% γυναίκες και 57% άνδρες στα διοικητικά συμβούλια των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, σύμφωνα με την EY, από 37%/63% πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ