UBS: Θα αποσπάσει το 30% του προσωπικού για να διατηρήσει την εγχώρια επιχείρηση της Credit Suisse

UBS: Θα αποσπάσει το 30% του προσωπικού για να διατηρήσει την εγχώρια επιχείρηση της Credit Suisse

Οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000 ενώ οι συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να φτάσουν τις 35.000 

Η UBS σταθμίζει την περικοπή δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μετά την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse, καθώς η ελβετική τράπεζα τείνει να διατηρήσει τις εγχώριες δραστηριότητες του αντιπάλου της

Η UBS θα μπορούσε να αφαιρέσει περίπου το 30% του συνδυασμένου εργατικού δυναμικού της, το οποίο έχει επεκταθεί σε 120.000 μετά τη διάσωση με κρατική μεσολάβηση νωρίτερα φέτος, δήλωσε πηγή του Reuters την Τετάρτη.

Η επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, το back office και η ελβετική λιανική τράπεζά της θα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της αιματοχυσίας, με τουλάχιστον 7.000 θέσεις εργασίας να απομένουν μόνο στη Ζυρίχη.

Τέτοια σχέδια δείχνουν ότι η UBS θέλει να απορροφήσει τις εγχώριες επιχειρήσεις της Credit Suisse, εξορθολογίζοντας τις λειτουργίες και μειώνοντας το κόστος στη διαδικασία, μια αμφιλεγόμενη απόφαση που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες για την κυριαρχία της τράπεζας στην εγχώρια αγορά.

Οι διευθυντές σχέσεων που επιβλέπουν μεγάλους λογαριασμούς πελατών, καθώς και οι εταιρικοί τραπεζίτες στην Ελβετία είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο, πρόσθεσε το άτομο.

Εάν εφαρμοστεί, οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας θα ξεπεράσουν τις 30.000. Οι συνολικές απώλειες θέσεων εργασίας μπορεί να φτάσουν τις 35.000, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg News.


Η Ένωση Εργαζομένων Τραπεζών της Ελβετίας δεν σχολίασε τους αναφερόμενους αριθμούς, αλλά επανέλαβε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο των σχεδίων της τράπεζας.

«Οι μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό κέντρο θα άλλαζαν το πρόσωπο της Ελβετίας», ανέφερε σε γραπτή απάντηση σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

«Μετά από περισσότερους από 3 μήνες η αβεβαιότητα και η απογοήτευση αυξάνονται, επίσης λόγω τέτοιων αναφορών στα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε η ένωση, ενώ κάλεσε την UBS να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς εταίρους της για λύσεις που θα διασφάλιζαν τη σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Η ένωση προσωπικού είχε ζητήσει στο παρελθόν από την UBS να διατηρήσει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο «απόλυτο ελάχιστο».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, προειδοποίησε για επώδυνες αποφάσεις σχετικά με περικοπές θέσεων εργασίας μετά την εξαγορά της Credit Suisse, αλλά δεν έδωσε αριθμούς.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η UBS θα περικόψει τις θέσεις εργασίας στις επενδυτικές τράπεζες στην Ασία στην Credit Suisse τον επόμενο μήνα, με σημαντική μείωση στους επενδυτικούς τραπεζίτες που καλύπτουν την Αυστραλία και την Κίνα.


Η UBS ολοκλήρωσε την έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse τον Ιούνιο, δημιουργώντας έναν ελβετικό γίγαντα τραπεζών και διαχείρισης περιουσίας με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και επιβλέποντας περιουσιακά στοιχεία άνω των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ