Ελβετία: Η Εθνική Τράπεζα ζητά νέα μέτρα μετά το κραχ της Credit Suisse

  Ελβετία: Η Εθνική Τράπεζα ζητά νέα μέτρα μετά το κραχ της Credit Suisse

Η SNB ζήτησε από τις τράπεζες  να προετοιμάσουν ένα ελάχιστο ποσό περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να δεσμευθούν για τις κεντρικές τράπεζες, ένα βήμα που έχει σχεδιαστεί για να τις βοηθήσει  να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης εάν οι πελάτες ανασύρουν γρήγορα μετρητά

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι ζωτικής σημασίας να αντληθούν διδάγματα από την κρίση της Credit Suisse που οδήγησε στην πτώση της τράπεζας και ανάγκασε τη διάσωση από την ανταγωνιστική UBS και να εξετάσει τα μέτρα που θα αποτρέψει τέτοια γεγονότα στο μέλλον.

«Αυτά τα μέτρα πρέπει να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια εμπιστοσύνης όπου είναι δυνατόν και να διασφαλιστεί ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικών επιλογών για τη σταθεροποίηση, την ανάκαμψη ή την εκκαθάριση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας σε περίπτωση κρίσης», δήλωσε η κεντρική τράπεζα ανέφερε στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για το 2023.

Μεταξύ των μέτρων, η SNB ζήτησε από τις τράπεζες στο μέλλον να προετοιμάσουν ένα ελάχιστο ποσό περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να δεσμευθούν για τις κεντρικές τράπεζες, ένα βήμα που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης εάν οι ανήσυχοι πελάτες ανασύρουν γρήγορα μετρητά.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας έγινε πρόσφατα ακόμη μεγαλύτερη, μετά τη διάσωση της Credit Suisse σε μια εξαγορά που σχεδίασαν οι ελβετικές αρχές τον Μάρτιο και επισημοποιήθηκε από την UBS στις 12 Ιουνίου.

Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες εάν η Ελβετία μπορεί να επιβλέπει αποτελεσματικά μια τράπεζα που έχει τώρα ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 120.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, και κινδύνους που συνδέονται με αυτό.

Η SNB είπε ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να κρίνει πόσο ανθεκτική θα ήταν η πρόσφατα συγχωνευμένη τράπεζα.

«Τα διαθέσιμα προς το παρόν δεδομένα δεν επαρκούν για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας της συνδυασμένης τράπεζας σε μια τέτοια ανάλυση που κοιτάζει προς το μέλλον», ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, έπρεπε να αντληθούν διδάγματα «εν όψει της υψηλότερης συστημικής σημασίας της συνδυασμένης τράπεζας και των σχετικών κινδύνων για την Ελβετία», ανέφερε η SNB.

Η κεντρική τράπεζα είπε ότι υπάρχουν, ωστόσο, τρεις βασικές παρατηρήσεις που προέρχονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου ότι η συμμόρφωση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι απαραίτητη αλλά όχι επαρκής για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα.
Τα κεφαλαιακά μέσα που σχεδιάστηκαν για την απορρόφηση των πρώιμων ζημιών δεν ήταν αποτελεσματικά, ανέφερε η SNB.

«Τα κεφαλαιακά μέσα AT1 απορρόφησαν ζημιές μόνο καθώς το σημείο μη βιωσιμότητας ήταν επικείμενο και η κρατική παρέμβαση κατέστη αναγκαία», αναφέρει η έκθεση.

Η SNB είπε επίσης ότι η κλίμακα και ο ρυθμός των εκροών καταθέσεων στην Credit Suisse που προέκυψαν από την απώλεια εμπιστοσύνης ήταν άνευ προηγουμένου και πιο σοβαροί από ό,τι αναμενόταν βάσει των κανονισμών ρευστότητας.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την ημέρα που έκλεισε επίσημα η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από την οικονομική κρίση του 2008, η ελβετική ρυθμιστική αρχή, FINMA, επεσήμανε ότι ένας από τους πιο πιεστικούς στόχους για τη νέα συγχωνευμένη τράπεζα ήταν να μειώσει γρήγορα τον κίνδυνο της πρώην επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse, αλλά ήταν πεπεισμένος ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ