Τι σημαίνει η κυριαρχία Μητσοτάκη για την οικονομία και τις μετοχές. Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Σαρωτική επικράτηση της Ν.Δ και προσωπικός θρίαμβος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Εάν οι εκλογές διεξάγονταν με το προηγούμενο σύστημα (δλδ με αυτό που θα διεξαχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση) το ΧΑ θα ξεκινούσε σήμερα με αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την αγορά μετοχών, κρατικών ομολόγων, εταιρικών τίτλων κ.λ.π καθώς traders και επενδυτές θα rollάραν στην δήλωση Μητσοτάκη, πως σε 100 ημέρες (από την εκ νέου αυτοδύναμη εκλογή) η χώρα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Με την υπόθεση της "δεύτερης κάλπης" στις 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου και της προοπτικής κυβέρνησης με (τουλάχιστον) 158 βουλευτές (της Ν.Δ) στο ΧΑ έχουν να περιμένουν 2 τινά: το πρώτο αφορά στο ενδιάμεσο διάστημα (22 Μαϊου-30 Ιουνίου) που θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο Ευρωεκλογών-Βουλευτικών του 2019- οπότε και το relief rally, και το δεύτερο στην αντίστροφη μέτρηση των 100 ημερών. Ημερολογιακή "δείχνει" -πιθανότατα- στην αξιολόγηση από την Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου. Θυμίζοντας πως, σχεδόν αποκλειστικά για "εκλογικούς" λόγους έδωσε τη μισή αναβάθμιση (του outlook σε θετικό από ουδέτερο) τέλη Απριλίου. Τώρα ανεμπόδιστα μπορεί να προχωρήσει στην άλλη μισή, την κατά μία κλίμακα αναβάθμιση, δηλαδή στο investment grade. Κλάδος που ευνοείται από τις εξελίξεις, κατ' αρχήν ο τραπεζικός όπου ελήφθησαν οι περισσότερες θέσεις από traders την τελευταία εβδομάδα. Για αυτό προσοχή στις ακραίες διακυμάνσεις. Αλλά και όσων blue chips, είναι αγορασμένα από χαμηλότερες τιμές στο διάστημα 15-19 Μάη.
==================================================
Τραπεζικός "αναβρασμός"
Με την ανακοίνωση μεγεθών 3μηνου από την διοίκηση της Εθνικής (αύριο Τρίτη) ολοκληρώνεται ο κύκλος για τις συστημικές τράπεζες, με την Eurobank προχθές Τετάρτη να επιβεβαιώνει την γενικότερα βελτιωμένη οικονομική κατάσταση σε συνέχεια του καλού 2022. Για το εγχώριο banking μήνες τώρα παρατηρείται το παράδοξο να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα εν μέσω αναταράξεων διεθνώς, είτε στις ΗΠΑ είτε-λιγότερο- στην Ευρώπη, διαφοροποίηση που αποτυπώνεται και επενδυτικά/χρηματιστηριακά με την διψήφια άνοδο που φτάνει-πλέον- το 37% από την αρχή του έτους ( * ) τιμές Παρασκευής με τον ΔΤΡ στις 881,51 μονάδες.
Κοινή εκτίμηση των ξένων οίκων πως το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όσες κρίσεις έχουν προκληθεί φέτος αποδεικνύεται ανθεκτικό, και προς τούτο συντείνουν τόσο η μέχρι τώρα σημαντική βελτίωση των ισολογισμών τους όσο-κυρίως- η τριπλή προοπτική "επενδυτικής βαθμίδας- απο-επένδυσης του ΤΧΣ- επανόδου στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια). Δεδομένη ως προς την επίτευξη του στόχου απόκτησης του investment grade για την ελληνική οικονομία η πεποίθηση των ξένων διαφοροποιείται μόνον ως προς τον χρόνο, τη συγκυρία και τις προϋποθέσεις. Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δρομολογεί την σε εύθετο επενδυτικό χρόνο επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων.
Ουσιαστική αναβάθμιση, καθώς συνοδεύεται από αλλαγή στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής κατάστασης του ΧΑ-δλδ των εισηγμένων εταιρειών-των τραπεζικών βεβαίως- αναθεώρηση του rating εξέλειξη που θα επιτρέπει σε πιο συντηρητικά/επενδυτικά κεφάλαια να τοποθετηθούν long term σε μετοχές ελληνικών εταιρειών, τραπεζών.Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, που και λόγω αυξημένης στάθμισης στην διαμόρφωση των δεικτών αποτελεί το "βαρύ" χαρτί στα χέρια των επενδυτών η προοπτική περιλαμβάνει από την επαν είσοδο της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece Standard- συμπληρώνοντας το τραπεζικό "καρέ"- την συμπερίληψη στο νέο"παράγωγο" MSCI Greece Rebased Index μέχρι την ευρεία μετοχική ανασύνθεση των Εθνικής, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank,
Κατά σειρά έκθεσης/συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο (Εθνική 40,4%, Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9% και μόλις 1,4% Eurobank) με την Eurobank πιο έτοιμη για να προχωρήσει σε πλήρη "απόΤΧΣποίηση" την επομένη κιόλας σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Γνωστό στην αγορά πως, η διοίκηση Φωκίωνα Καραβία είναι σε συνεχείς επαφές με την Φρανκφούρτη προκειμένου να προχωρήσει στην απόκτηση του μικρού μειοψηφικού ποσοστού που έχει απομείνει στο Ταμείο. Προς αυτή την κατεύθυνση και η οπισθοχώρηση ως προς την διανομή κερδών (2022) με τη μορφή μερίσματος σε μετόχους/επενδυτές ακολουθώντας την παραίνεση του SSM. Στα 5,369 δισ. η αποτίμηση της Eurobank (τιμές 19/5) καθιστώντας και κεφαλαιακά εύκολη την επαναγορά των μετοχών.
Και αν η Eurobank αποτελεί το πιο εύκολο και άμεσο ως προς την υλοποίηση του, ο ευρύτερος σχεδιασμός απαιτεί μεθοδικό σχεδιασμό και προετοιμασία εκ των προτέρων. Γιατί, προφανώς και δεν νοείται οικονομία σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, με ΤΧΣ κύριο μέτοχο στα 3 / 4 του συστημικού banking. Αυτό εξηγεί την σπουδή της κυβέρνησης να επισπευσθούν οι διεργασίες ώστε με τον σχηματισμό της επόμενης (εάν και εφ' όσον είναι η ΝΔ αυτοδύναμη ή σε συνεργασία) να προχωρήσει η απο επένδυση. Στο ΤΧΣ "τρέχουν" ήδη διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλων που θα μπορούν να φέρουν σε πέρας κάθε είδους διαδικασία συναλλαγών.
Το Ταμείο θα δημιουργήσει μία ομάδα συμβούλων που θα αναλάβουν την ευθύνη από μία εκτίμηση μέχρι αποτίμηση χρηματιστηριακής αξίας, αναδοχής, υλοποίησης "βιβλίου προσφορών" ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλεγεί κατά περίπτωση. Το ενδιαφέρον των ξένων αλλά και εγχώριων εφοπλιστικών-επιχειρηματικών κύκλων εκπεφρασμένο στο ταμπλώ αλλά και στα χαρτιά, με τον Henry Holterman/Reggeborgh να φέρεται πως έχει ένα ποσοστό μεγαλύτερο (σίγουρα) του 6,15% (πιθανότατα ) και του 7,5% αποτελώντας τον δεύτερο ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας. Την ίδια ώρα ο John Paulson έχει μειώσει το ποσοστό του σε λιγότερο του 5%, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να θέλουν να έχει δεχτεί πρόταση του μετόχου της Reggeborgh (και ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για το ενδεχόμενο αγοράς του μεριδίου του. Στα 2,818 δισ. η αποτίμηση της Alpha Bank (19/5).
Και αυτή η περίπτωση μοιάζει από τις πιο εύκολες, καθώς η υψηλή συμμετοχή του ΤΧΣ σε Πειραιώς και Εθνική προοιωνίζεται πιο σύνθετη διαδικασία. Πιθανότατα και μεγαλύτερα τιμήματα, από την στιγμή που θα επιλεγεί η "πλειοδοτική επιλογή". Ωστόσο δεδομένων των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά ειδικά στην Εθνική στην περίπτωση αυτή υπεισέρχεται και η πολιτική παράμετρος. Μία κυβέρνηση ΝΔ προεξοφλείται πως, θα ενεργήσει άμεσα για τη μείωση της συμμετοχής του Ταμείου με αύξηση των θέσεων ξένων αλλά και εγχώριων ενδιαφερόμενων. Για την Εθνική παλαιότερα είχε ενδιαφερθεί ο Henry Holterman αλλά και 3-4 ηχηρά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν να αποκτήσουν on block ποσοστό 10%-15% του μ.κ. Ενδιαφέρον και από αραβικά χαρτοφυλάκια, που παρέμειναν σε θεωρητικό επίπεδο.
Στο 40% η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Εθνική, που αποτιμάται στα 4,902 δισ. ανεβάζοντας ένα (δυνητικό τίμημα ) στα 1,9 με 2,3 δισ. ευρώ. Αναμφίβολα η περίπτωση της Εθνικής είναι πιο σύνθετη από της Πειραιώς. Μόλις τον Οκτώβριο το ΙΟΝ Group- fund συμφερόντων του Andrea Pignataro- είχε προτείνει τα 1,34 ευρώ/μτχ για να αποκτήσει το 27% του μ.κ. Ορθά-τότε- η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου ήταν κάθετα αρνητική, καθώς δικαιώθηκε εκ του αποτελέσματος. Σήμερα η μετοχή της Πειραιώς είναι στα 2,37 ευρώ- με άνοδο 64,81% ( ! ) από την αρχή του έτους- και με την Deutsche Bank μόλις την Τετάρτη να δίνει τιμή-στόχο τα 3 ευρώ. Στα 2,963 δισ. η αποτίμηση από 3,8 δισ. και πάνω στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο γερμανικός οίκος.
Ομως, παρά την σημαντική άνοδο τα ξένα σπίτια εμφανίζονται υπερθετικά για τη συνέχεια, εκτιμώντας πως τιμές/χρηματιστηριακή αξία έχουν περιθώρια να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Τελευταία περίπτωση- ενδεικτική- της Goldman Sachs που την προηγούμενη Τρίτη "τιμολογούσε" ως υποτιμημένες (undervalue) τις ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών που θεωρεί ακριβές.
==================================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές