Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι θα δουν μειώσεις στη δόση του επόμενου μήνα
Σε ισχύ από σήμερα τα «πλαφόν» στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Οι αγορές προεξοφλούν νέα αύξηση των επιτοκίων στην αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως προκύπτει από τα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τα επιτόκια Euribor. Όμως, από την 1η Μαίου είναι ήδη ενεργά τα «πλαφόν» που έχουν θεσπίσει οι τράπεζες τα οποία πλέον είναι χαμηλότερα ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα επιτοκίων. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες όχι μόνο θα αποφύγουν την νέα επιβάρυνση αλλά θα δουν και μια μικρή μείωση στην επόμενη μηνιαία δόση.
Το επιτόκιο Euribor έχει ήδη προεξοφλήσει την αύξηση του επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Γι’ αυτό και διαμορφώνεται ήδη πάνω από το όριο του πλαφον που έχουν θεσπίσει οι τράπεζες.
- Το επιτόκιο του μήνα έχει φτάσει στο 3,05% ενώ το πλαφόν έχει οριστεί στο 2,72%. Η προηγούμενη δόση των στεγαστικών δανείων τοκίστηκε με επιτόκιο 2,92% (συν το περιθώριο κέρδους) που σημαίνει ότι θα υπάρξει και μια μικρή μείωση στη δόση του Ιουνίου σε σχέση με την αντίστοιχη του Μαίου.
- Αντίστοιχα μειωμένη θα είναι η δόση –κατά 0,2%- και για όσους έχουν δάνειο συνδεδεμένο με το Euribor τριμήνου ή το Euribοr 6μήνου. Το Euribοr τριμήνου έχει φτάσει στο 3,26% με το πλαφόν στο 2,84% ενώ το Euribor εξαμήνου είναι πλέον στο 3,65% με το πλαφόν στο 3,14%.
Η μικρή μείωση στις δόσεις των στεγαστικών δανείων δεν θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή καθώς οι επιβαρύνσεις από τις 300 μονάδες βάσης (3%) που έχουν ήδη φορτωθεί οι δανειολήπτες θα παραμείνουν στη θέση τους. Άρα το νοικοκυριό το μόνο που διασφαλίζει προς το παρόν είναι ότι η δόση δεν θα αυξηθεί περισσότερο για το επόμενο 12μηνο και ότι θα υπάρξει αυτή η μικρή ελάφρυνση του 0,2%. Για να συγκρατηθεί η δόση σε χαμηλότερα επίπεδα, δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις. Ή να αυξηθεί η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, ή να υπάρξει πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος του χρέους. Η λύση της μετατροπής του επιτοκίου σε σταθερό στην παρούσα συγκυρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Η λύση μπορεί να γίνει συμφέρουσα μόνο αν βρεθεί ένα αρκετά χαμηλότερο σταθερό επιτόκιο σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία είναι σήμερα το κυμαινόμενο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει νόημα να «κλειδώσει» κάποιος τη δόση του και να χάσει την ευκαιρία μείωση της δόσης σε 1-1,5 χρόνο από σήμερα όταν –προβλέπεται- ότι θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.