Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στις τηλεπικοινωνίες

Ξαναμοιράζεται η τράπουλα στις τηλεπικοινωνίες

Οι επικείμενες αποφάσεις των αρμόδιων αρχών θα «ευλογήσουν» τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα

Η εξαγορά της Wind από την United Group της BC Partners όσο αναμενόμενη και αν ήταν, τάραξε τα νερά στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις και σε ξαναμοίρασμα της τράπουλας.

Οι ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται σε βάθος -λίγων- μηνών όταν η εξαγορά εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Οι σχετικές αποφάσεις θα «ευλογήσουν» τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα, καθώς στον έλεγχο της United βρίσκεται ήδη η Nova/Forthnet με σημαντικό αποτύπωμα τόσο στη συνδρομητική τηλεόραση όσο και στη σταθερή τηλεφωνία.

Το υπό διαμόρφωση σχήμα Wind-Nova ενδέχεται να δώσει ένα δείγμα των δυνατοτήτων του την περίοδο των γιορτών, όταν η καταναλωτική δαπάνη χτυπά παραδοσιακά ταβάνι και στη χώρα μας, όμως οι πιο ουσιαστικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το 2022.

Η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα της United στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία (με μια πιθανολογούμενη συγχώνευση των σχετικών τομέων των Wind – Nova) και, βεβαίως, συνδρομητική τηλεόραση όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός τόσο με τον όμιλο ΟΤΕ όσο και με τις διεθνείς δυνάμεις του streaming και, κυρίως, το Netflix όπου κάποιες ανεπίσημες και ίσως αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των συνδρομητών του στη χώρα μας αρκετά πάνω από το μισό εκατομμύριο.

Το «κλειδί» βεβαίως θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα επιθυμήσει να ακολουθήσει η United. Ένα επιθετικό μοντέλο, στο πρότυπο εταιρειών του εξωτερικού όπως η Iliad, είναι βέβαιο πως θα αυξήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά είναι επίσης βέβαιο πως οι ΟΤΕ και Vodafone δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο η Vodafone είναι εκείνη που φαίνεται να υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς η δημιουργία του σχήματος Wind – Nova είναι πολύ πιθανό να την αφήσει εκτός στη συνδρομητική τηλεόραση όπου σήμερα αναπαράγει περιεχόμενο της δεύτερης. Το 2022 θα είναι άλλωστε μια χρονιά που όσον αφορά στις υπηρεσίες streaming θα αναμένεται με ενδιαφέρον στη χώρα μας, καθώς αναμένεται η αύξηση του Disney+. Στο μεταξύ και στον τομέα των υποδομών ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό καταναλωτών που βρίσκεται σήμερα μακριά από τα δίκτυα οπτικών ινών των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, να προτιμήσει μία από τις δορυφορικές προτάσεις και κυρίως τα προγράμματα της Starlink του Ίλον Μασκ.

Στο παζλ αυτό, είναι σαφές πως μπαίνουν νέα κομμάτια, αλλά την ίδια στιγμή οι ανακατατάξεις μπορεί να μην περιοριστούν μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και εμπορικών προγραμμάτων. Δεδομένη είναι η πρόθεση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες και, μέσω αυτών, να αποκτήσει λόγο στον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που σήμερα ασκείται κατ’ αποκλειστικότητα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Η διαβούλευση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ