Ακριβό Internet με το… σταγονόμετρο για τους μη προνομιούχους
Ταχύτητα όχι μικρότερη των 4 Mbps προτείνει η αρμόδια Αρχή για την πρόσβαση στο διαδίκτυο όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση στις υποχρεώσεις της καθολικής υπηρεσίας της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο διεξάγει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 18 Ιουνίου. Η καθολική υπηρεσία περιγράφει το βασικό πακέτο υπηρεσιών που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάθε πολίτη στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του. Η εταιρεία που αναλαμβάνει την παροχή της καθολικής υπηρεσίας μπορεί να αποζημιώνεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Οι εισηγήσεις της ίδιας της επιτροπής ωστόσο αναμένεται να προκαλέσουν ποικίλα σχόλια. Συγκεκριμένα, η ΕΕΤΤ προτείνει να ορισθεί ως ελάχιστη ταχύτητα υπηρεσίας επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τις ανάγκες της Καθολικής Υπηρε-σίας ονομαστική ταχύτητα download 10 Mbps και upload 1 Mbps, με ελάχιστη πραγματική ταχύτητα download όχι μικρότερη από 4 Mbps.
Στην πράξη η ΕΕΤΤ προτείνει πραγματικές ταχύτητες 4 Mbps για το «κατέβασμα» ενώ για το «ανέβασμα» δεν διαμορφώνεται καν κάποια πρόταση εκτός από τη θεωρητική ταχύτητα του 1 Mbps.
Σχετικά με την τιμή, η ΕΕΤΤ προτείνει μηνιαίο τέλος 28 ευρώ για τους συνδρομητές που θα περιλαμβάνει:
Ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 10 Mbps και εγγυημένη 4 Mbps και τουλάχιστον 30 GByte διαθέσιμα το μήνα σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν προσφέρεται με flat rate χρέωση.
Δωρεάν απεριόριστες κλήσεις σε αστικά και υπεραστικά ή χρόνο ομιλίας 1500 λεπτών το μήνα προς σταθερά ή σταθερά και κινητά δίκτυα
Το προτεινόμενο τίμημα είναι βεβαίως υψηλό για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όταν σήμερα στην αγορά υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες από την εγγυημένη ταχύτητα των 4 Mbps σε πολύ πιο χαμηλή τιμή.
Η ΕΕΤΤ αναφέρει στην ανάλυσή της πως στην περίπτωση που ως επαρκές εύρος ζώνης οριστεί εύρος ζώνης ίσο με 4 Μbps θα απαιτηθεί η αναβάθμιση ενός σημαντικού αριθμού καμπινών (δηλαδή των θαλάμων που βρίσκονται στις γωνίες των δρόμων και είναι γνωστοί και ως «καφάο»), ο οποίος δεν θα ξεπερνά τις 530 καμπίνες. Παρόλο που στο παρόν στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής προσδιορισμός του κόστους αναβάθμισης καμπίνας, εάν απαιτείται η αναβάθμιση περίπου 300 -500 καμπινών, το κόστος που θα απαιτηθεί δύναται να κυμανθεί μεταξύ 26,5 - 44 εκατ. ευρώ.