Γρήγορο Internet: Πληρώνεις για 100, παίρνεις μέχρι... 60
Μεγάλο παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων στις ευρυζωνικές συνδέσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ. Ο ρόλος της καραντίνας.
Τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο σκιαγραφεί σχετική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, όπου στα πακέτα των 24 Mbps η πραγματική ταχύτητα που «πιάνουν» οι συνδρομητές φτάνει τα 7 Mbps.
Στο συγκεκριμένο πακέτο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει καταγράψει η ΕΕΤΤ από το σύστημα Υπερίων, παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση, αφού από τα 24 Mbps το 71% της ονομαστικής ταχύτητας… χάνεται.
Στις συνδέσεις με ταχύτητα 50 Mbps ή μεγαλύτερη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη όπως προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ΕΕΤΤ.
Στην καλύτερη θέση βρίσκονται όσοι πληρώνουν για προγράμματα των 50 Mbps που κατά μέσο όρο έχουν πραγματική ταχύτητα 30 Mbps, στο 60% των όσων αναφέρονται στα επίσημα πακέτα.
Τέλος, στην ονομαστική ταχύτητα των 100 Mbps οι συνδρομητές «πιάνουν» κατά μέσο όρο, το 55,9%, σχεδόν τα 56 Mbps.
Η ΕΕΤΤ κατέγραψε επίσης την επίπτωση που είχε στην ποιότητα των ευρυζωνικών υπηρεσιών η εφαρμογή της καραντίνας.
Τόσο στην αρχή της 1ης καραντίνας (23/3/2020), όσο και στην αρχή της 2ης καραντίνας (7/11/2020) φαίνεται μια σημαντική πτώση η οποία όμως σε διάστημα λίγων εβδομάδων αντισταθμίζεται, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από τους εγχώριους παρόχους για την αύξηση της χωρητικότητας των δικτύων τους, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ. Λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη πτώση που παρουσιάστηκε στην ταχύτητα στη ροή καθόδου σε κάθε περίοδο καραντίνας, σε σχέση με το μέσο όρο της ταχύτητας 8 εβδομάδες πριν από κάθε καραντίνα, προκύπτει ότι στην πρώτη καραντίνα είχαμε μέγιστη πτώση της ταχύτητας κατά 16.32%, ενώ στη δεύτερη καραντίνα η αντίστοιχη μέγιστη πτώση ήταν 20.19%.