Οι νέες δουλειές της Siemens στην Ελλάδα

Οι νέες δουλειές της Siemens στην Ελλάδα
Το σκάνδαλο της Siemens συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία, πλήττοντας ανεξίτιλα το κύρος των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

Τη στιγμή που η δίκη της υπόθεσης ξεκινά από την αρχή, το σκάνδαλο επέστρεψε στο προσκήνιο με διαφορετική αφορμή, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την υπόθεση κατά τη συζήτηση περί διαπλοκής στη Βουλή. Αυτή μάλιστα δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός επικαλείται το σκάνδαλο για να ασκήσει επίθεση στη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «καθαρός» και δεν έχει σχέσεις με τη διαπλοκή, σε αντίθεση με τα παλαιότερα κόμματα.

Ωστόσο, τη στιγμή που η υπόθεση της Siemens φαίνεται να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό «όπλο» του πρωθυπουργού, ηγερμανική εταιρεία συνεχίζει και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί την κυριαρχία της στον τομέα των προμηθειών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, καθώς παραμένει μέχρι σήμερα συμβεβλημένη με το ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα, η Siemens Healthcare ABEE (η εταιρεία της Siemens στον τομέα της Υγείας, που εσχάτως μετονομάστηκε από Siemens Healthcare είναι Siemens Healthineers) η οποία έχει προκύψει από την συνένωση των τριών κορυφαίων εταιρειών DPC, Bayer Diagnostics και Dade Behring και θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία κλινικών διαγνωστικών προϊόντων στον κόσμο, διατηρεί την θέση της ως προμηθευτής χημικού και εργαστηριακού εξοπλισμού πολλών δημοσίων νοσοκομείων της χώρας έναντι εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η συγκεκριμένα, εξέλιξη, αποτελεί ερωτηματικό για το αν έχει σχέση με την συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, που είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων καιχρηματοδότηση ιατρικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, εγκατάστασης και συντήρησης του εξοπλισμού αυτού) για τα δημόσια νοσοκομεία, με έμφαση στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Στα επίσημα έγγραφα, πάντως δεν γίνεται καμία τέτοια αναφορά.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των σχετικών αποφάσεων των νοσοκομείων που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», συνολικά η Siemens έχει λάβει μόνο το 2016 περισσότερα από 1.611.432 ευρώ μέσω διαγωνισμών για προμήθειες.

Συγκεκριμένα, η Siemens προμηθεύει με χημικό υλικό τα νοσοκομεία «Άγιος Παντελεήμων» και «Αγία Βαρβάρα» έναντι 20.351 ευρώ, με βάση τη σύμβαση που ανανεώθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Στην ίδια εταιρία ανατέθηκε το αντιδραστήριοInnovative D-dimers του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» για 1.748,40 ευρώ. Μεγάλη σύμβαση με την εταιρία έχει υπογράψει το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, καταβάλλοντας 49.331 ευρώ για την προμήθεια αντιδραστηρίων, ενώ η μονομερής παράταση του διαγωνισμού κόστισε επιπλέον 20.000 ευρώ.

Σύμβαση με την εταιρία έχει και το έτερο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Αρεταίειο, που για τον εξοπλισμό αιματολογικών τεστ δαπάνησε 39.090. Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί και με το ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» για την προμήθεια αναλώσιμων με κόστος 17.105 ευρώ και αντιδραστήριων για αιματολογικά τεστ έναντι 35.033,44 ευρώ, ενώ το «Ελπίς» στην Αθήνα 22.068 ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το «Αττικόν», προμηθεύεται χημικό υλικό από τη Siemens ΑΒΕΕ έναντι 35.914 ευρώ σύμφωνα με δύο διαφορετικές συμβάσεις. Για την προμήθεια χημικού υλικού το Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» κατέβαλε 9.280,84 ευρώ στην ίδια εταιρία.

Εκτός της Αττικής, η Siemens ΑΒΕΕ έχει συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και με δημόσια νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, το οποίο έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικής αξίας 80.763 ευρώ με τη γερμανική εταιρία, προκειμένου αυτή να καλύπτει τις ανάγκες του βιοχημικού εργαστηρίου.

Τον Σεπτέμβριο η εταιρία κέρδισε μειοδοτικό διαγωνισμό για την παροχή νέου μαγνητικού τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω νοσοκομείο συνεργάζεται με τη Siemens, όμως, καθώς λίγες μέρες νωρίτερα είχε υπογραφεί σύμβαση για προμήθεια αντιδραστηρίων νεφελόμετρου κόστους 13.807 ευρώ. Συμβαλλόμενο με την Siemens ABEE ένταντι πολλών χιλιάδων είναι και το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου που για την προμήθεια αντιδραστηρίων ανοσολογικού κατέβαλε 50.000 στην εταιρία, τη στιγμή που στις 19.400 ευρώ συμφωνήθηκε το κόστος για την προμήθεια χημικού και υγειονομικού υλικού από την γερμανική εταιρία στο Νοσοκομείο «Άγιος Γεώργιος» στα Χανιά.

Οι συμβάσεις με δημόσια νοσοκομεία συνεχίζονται, καθώς το «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη προμηθεύεται αντιδραστήρια από τη Siemens έναντι 27.193 ευρώ. Την ίδια στιγμή το «Ιπποκράτειο» δαπάνησε 23.898,90 για την προμήθεια αντιδραστηρίων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2016. Το Νοσοκομείο Άρτας προμηθεύτηκε αντιδραστήρια αναλυτών αερίων αίματος από τη Siemens έναντι 63.904,64 ευρώ για το 2016, ενώ για επόμενο έτος έχει προσυμφωνηθεί νέα προμήθεια της τάξης των 20.329,97 ευρώ.

Λίγους μήνες πριν, το Νοσοκομείο Καρδίτσας υπέγραψε σύμβαση για αντιδραστήρια ουρολογίας κόστους 11.500 ευρώ, ενώ το «Αχιλλοπούλειο» στον Βόλο προμηθεύτηκε αντιδραστήρες για το αιματολογικό εργαστήριο από την ίδια εταιρία δύο φορές τους τελευταίους μήνες έναντι 19.950,15 και 21.993 ευρώ. Συμφωνία με την εταιρία έχει και το Νοσοκομείο Φιλιατών έναντι 15.329,06 ευρώ. Μικρότερες συμβάσεις έχουν υπογραφεί για τον ίδιο σκοπό με το Νοσοκομείο Καρπενησίου (6.381,24 ευρώ), το Νοσοκομείο Ληξουρίου (7.961,63 ευρώ), το Νοσοκομείο Κέρκυρας (4.551,50 ευρώ), το Νοσοκομείο Θηβών (4.212,75 ευρώ) και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, που πρόσφατα κατέβαλε 6.210,36 ευρώ για την προμήθεια αιματολογικών αντιδραστήριων στα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας και Αγίου Μάρκου.

Τσακαλώτος και Φίλης ανανέωσαν την συμφωνία (εγγραφο)

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία συμβιβασμού (που υπογράφθηκε επί Σαμαρά) του ελληνικού κράτους με την Simens, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Παιδείας Νίκος Φίλης ανανέωσαν το μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την γερμανική εταιρεία που αφορά την ενίσχυση του προγράμματος υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Σημειώνεται ότι η γερμνανική εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση ενίσχυσης 100 υποτροφιών κάθε έτος, για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, της βιομηχανίας, των υποδομών και της ανάπτυξης των πόλεων μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ