Σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία στην ευρωζώνη

Σε χαμηλά επίπεδα η ανεργία στην ευρωζώνη
Το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια του Μαΐου, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Η Eurostat γνωστοποίησε σήμερα ότι ο αριθμός των ανέργων στη ζώνη των 19 μειώθηκε κατά 112.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, πιέζοντας προς τα κάτω το ποσοστό της ανεργίας στο 10,1% από 10,2%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011.

Ωστόσο, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, ενώ είναι παραπάνω από διπλάσια συγκριτικά με το 4,7% των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως, με 1,4 εκατ. λιγότερους ανθρώπους χωρίς εργασία σε σχέση με τον Μάιο του 2015, τα νοικοκυριά έχουν περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν και αυτό έχει τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, αν και οι εξαγωγές της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει πολύ κατά τα τελευταία τρίμηνα.

Πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ, η πτώση στην ανεργία φαινόταν ότι θα συνεχιστεί για κάποιους μήνες. Μια έρευνα 3.000 βιομηχάνων σε ολόκληρη την ευρωζώνη κατέδειξε ότι νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν για 22ο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο και με τον πιο γρήγορο ρυθμό που έχει καταγράψει η περίοδος αυτή.

Τα στοιχεία για την απασχόληση προσθέτουν στις ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και με ελαφρώς πιο βραδύ ρυθμό συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2016.

Το αν θα συνεχιστεί αυτή η ανάκαμψη κατά το τρίτο τρίμηνο εξαρτάται από το πώς θα ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, τονίζει το δημοσίευμα.