Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα λόγω ΟΠΑΠ
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
Με επιστολή της με ημερομηνία 13 Ιουνίου στις ελληνικές αρχές, θέτει θέμα κρατικής ενίσχυσης, για τα vlt’s, για τους ισχυρισμούς του ΟΠΑΠ για μονοπώλιο στο Online αλλά και για ακόμη ένα θέμα, για πρώτη φορά, για τη ρήτρα αποζημίωσης της Emma Delta λόγω της αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο GGR από το 30 στο 35%.
Αυτή τη φορά μάλιστα η επιστολή είναι πιεστική και πολύ συγκεκριμένη και δίνει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα 20 ημερών για να λάβει απαντήσεις, προειδοποιώντας ότι αν δεν λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις θα προχωρήσει σε διαδικασία παραπομπής της χώρας και ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της θα ανοίξουν επίσημα διαδικασία έρευνας για αυτά τα θέματα. Η σκληρή στάση της Κομισιόν, δεν είναι τυχαία, αφού σχετίζεται με τη μόνιμη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων να αγνοούν τις επιστολές της, να μην απαντούν με σαφήνεια και να διατηρούν γκρίζες ζώνες σε σοβαρά θέματα της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Η επιστολή αφορά ουσιαστικά τον ΟΠΑΠ, αφού και οι τρεις κατηγορίες για κρατική ενίσχυση αφορούν τις αλλαγές που έχουν γίνει για την εκκίνηση των vlts, τους μονοπωλιακούς ισχυρισμούς του για το online και τον όρο αποζημίωσης της Emma Delta σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που υπάρχει στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ. Ειδικότερα, αναφορικά με τα Vlts, η Κομισιόν παγώνει κάθε προσδοκία να ξεκινήσουν άμεσα, αφού ζητά από τις ελληνικές αρχές να διαβεβαιώσουν ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, αν η Κομισιόν προηγουμένως δεν ελέγξει και διαβεβαιώσει ότι οι αλλαγές στους Κανονισμούς και στη φορολογία που ακολούθησαν της απόφασής της, της 3/10/12 δεν άλλαξαν τα δεδομένα υπέρ του ΟΠΑΠ, ώστε να παραμένει σε ισχύ η απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω απόφαση η Κομισιόν διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση για τα vlts, μετά από έρευνα που ακολούθησε σχετική καταγγελία των καζίνων. Ωστόσο από τότε πραγματοποιήθηκαν αρκετές φορολογικές και κανονιστικές αλλαγές, για τις οποίες θέλει η Επιτροπή να διαπιστώσει αν έγιναν δίνοντας πλεονέκτημα στον ΟΠΑΠ και επομένως αποτελούν κρατική ενίσχυση.
ONLINE. Οσον αφορά το Online η Κομισιόν, για πρώτη φορά τονίζει ότι οποιαδήποτε απόφαση που θα έκανε τον ΟΠΑΠ αποκλειστικό πάροχο στο Online ως το 2020, θα έθετε θέμα κρατικής ενίσχυσης.
Πιο συγκεκριμένα, για ακόμη μια φορά, αφού δεν έλαβε απάντηση στην προηγούμενη επιστολή της, ζητά να μάθει τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα δικαιώματα μέχρι το 2020. Όπως διευκρινίζει η ερώτηση κλειδί είναι ποια είναι η θέση των ελληνικών αρχών για το αν έχει ο ΟΠΑΠ μονοπώλιο στο online μέχρι το 2020 και ποιου είδους αδειοδοτικό καθεστώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αγορά online.
Στην επιστολή ξεκάθαρα τονίζεται ότι οι Κομισιόν αμφιβάλλει για την ύπαρξη αποκλειστικών δικαιωμάτων του ΟΠΑΠ στο online για την περίοδο 2014-2020 και ότι για οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με αυτά τα δικαιώματα θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση με την Κομισιόν για να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ. Επιπλέον σε αυτά τα θέματα που από καιρό έχουν τεθεί, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα θέμα κρατικής ενίσχυσης και αφορά τη ρήτρα αποζημίωσης της Emma Delta, από το Δημόσιο σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος, θέμα το οποίο είχαν αποκαλύψει τα «Παραπολιτικά».
Η επιστολή αναφέρει ότι μια νέα καταγγελία έχει γίνει με το επιχείρημα ότι ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε την αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιγνίων από το 30 στο 35%, ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΠΑΠ η Emma Delta είναι η μόνη που θα αποζημιωθεί από το ελληνικό Δημόσιο για την όποια επίπτωση έχει από την αύξηση του φόρου. Ο καταγγέλλων, σημειώνει η επιστολή, ισχυρίζεται ότι αυτή η ρήτρα αποζημίωσης που βρίσκεται στην ενότητα 12 της συμφωνίας πώλησης του 33% ΟΠΑΠ, αποτελεί κρατική ενίσχυση.
Σημειώνεται με βάση τη ρήτρα που υπάρχει στη σύμβαση αποκρατικοποίησης για κάθε επιβολή φορολογίας που υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει στον αγοραστή, την Emma Delta, το ποσό της αύξησης στην αναλογία της συμμετοχής του. Έτσι με βάση τη ρήτρα, 23 εκ. από τα 70 που θα εισπράξει το κράτος από τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να επιστραφούν στην Emma Delta. Η αποκάλυψη της ρήτρας είχε δημιουργήσει αντιδράσεις στους υπόλοιπα funds που συμμετέχουν στον ΟΠΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις και την επίσημη θέση των ελληνικών αρχών α) αν πιστεύουν ότι αυτή η ρήτρα αποτελεί κρατική ενίσχυση και β) σε ποια βάση και γιατί θεωρούν ότι ένας τέτοιος όρος είναι συμβατός με την εσωτερική αγορά.
Όπως εξηγεί, αν οι εξηγήσεις των ελληνικών αρχών θεωρηθούν ικανοποιητικές θα μεταβιβαστούν στον καταγγέλλοντα.
Φρένο σε ένα ειδύλλιο… πριν ξεκινήσει
Η συγκυρία στην οποία έρχεται η πιεστική αυτή επιστολή της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η απομάκρυνση του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων κ. Αντώνη Στεργιώτη από τη θέση του με τη μη ανανέωση της θητείας του στις 19 Ιουνίου, σηματοδότησε για την αγορά την υποχώρηση της κυβέρνησης στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον ΟΠΑΠ.
Η πρώτη υποχώρηση έγινε με την αλλαγή του φόρου 0,05 λεπτών ανά παίκτη και την αντικατάστασή του με αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 35% για όλους. Ο ΟΠΑΠ όμως ζητά και άλλα: ένα νέο βιώσιμο Κανονισμό για τα vlts και αποκλειστικότητα στο Online όχι δηλαδή άνοιγμα της αγοράς.
Οι αλλαγές που έφερε ο περσινός Κανονισμός για τα vlts, (σ.σ.: ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη και ημερήσιο όριο απωλειών στα 80 ευρώ) με την υπογραφή του κ. Στεργιώτη, οδήγησαν σε αναστολή του νέου παιχνιδιού και η εταιρεία πιέζει για νέα αλλαγή του Κανονισμού, πίεση στην οποία το υπουργείο φαίνεται πως θα υπέκυπτε όπως δηλώνει η αλλαγή του Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων. Το επόμενο πιεστικό αίτημα του ΟΠΑΠ αφορά το online όπου θεωρεί ότι έχει αποκλειστικό δικαίωμα και δεν θέλει άνοιγμα με νέες άδειες στον αθλητικό στοιχηματισμό. Η επιστολή της Κομισιόν βάζει φρένο στην υποχωρητικότητα της κυβέρνησης στα αιτήματα του ΟΠΑΠ και θυμίζει τους νόμους της εσωτερικής αγοράς.
Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πλούσιες προσφορές και πολύ παρασκήνιο