Ποια χώρα με ισχυρή οικονομια κινδυνεύει με χρηματοοικονομική καταστροφή

Ποια χώρα με ισχυρή οικονομια κινδυνεύει με χρηματοοικονομική καταστροφή
Πριν από δύο χρόνια, ο Ζακ Σράιμπερ προέβλεψε σωστά το επικών διαστάσεων κραχ του πετρελαίου. Τώρα, προειδοποιεί για μια επερχόμενη χρηματοοικονομική καταστροφή στη Σαουδική Αραβία.

Όταν ο Σράιμπερ μιλάει, οι άνθρωποι κάθονται και τον προσέχουν. Η προφητεία του το 2014 μεταφράστηκε σε κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εταιρεία του. Σημειώστε ότι η πρόβλεψη για πτώση της τιμής του πετρελαίου έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του hedge fund PointState Capital, όταν το πετρέλαιο βρισκόταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το κραχ του πετρελαίου που έφτασε μέχρι και τα 26 δολάρια το βαρέλι τον Φεβρουάριο που μας πέρασε έχει δημιουργήσει πονοκεφάλους στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες που βασίζονται στο πετρέλαιο για τους προϋπολογισμούς τους. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της και σπεύδει να συγκεντρώσει ρευστό. Και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε απομακρύνθηκε από τη θέση του ο μέχρι πρότινος Υπουργός Πετρελαίου.

Ο Σράιμπερ πιστεύει ότι τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν.

«Η Σαουδική Αραβία έχει δύο με τρία χρόνια μπροστά της προτού βρει …τοίχο» είπε ο Σράιμπερ σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη διττή απειλή των τεράστιων δαπανών και του φτηνού πετρελαίου.

«Δεν προκαλεί καμιά έκπληξη που το χρέος της διογκώνεται» τονίζει.

Το βασίλειο σχεδιάζει να λάβει δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μια ομάδα τραπεζών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για την πρώτη διεθνή πώληση ομολόγων της.

Το πρόβλημα είναι ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμή πετρελαίου που να αγγίζει τα 100 δολάρια το βαρέλι για να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, δαπανά μεγάλα ποσά σε παροχές προς τον πληθυσμό της, που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια. Τεράστιος είναι και ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της, που αντανακλά την ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.