FAZ: H Eλλάδα μόνη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας
Στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται άρθρο το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις, αλλά και την διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΕ να ζητήσει βοήθεια από την ΠΓΔΜ.
"Στην Ελλάδα μεγαλώνει η ανησυχία ότι η ΕΕ θα αφήσει τη χώρα στα νοτιοανατολικά της σύνορα στο έλεός της, στη δύσκολη θέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτή η ανησυχία τροφοδοτείται από τις ενδείξεις ότι κάποια από τα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να ενισχύσουν την ΠΓΔΜ ως ανάχωμα κατά της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, κατά των προσφύγων και μεταναστών αλλά και κατά της Ελλάδας, όπως το αντιλαμβάνεται η Αθήνα. Τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα πολύ συχνά είχε κανείς την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι –όπως και στην ΠΓΔΜ, την Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία- θεωρούσαν μοναδικό τους καθήκον την οργάνωση μιας όσο το δυνατόν ομαλότερης διέλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τη μη ρεαλιστική απαίτηση να κλειδώσει τα θαλάσσια σύνορά της προς την Τουρκία".
Διαδηλώσεις κατά των hotspot
Tον μεγάλο αριθμό προσφύγων που καταφθάνει καθημερινά στα ελληνικά νησιά σχολιάζει η online έκδοση της εφημερίδας DieZeit. "Παρά τις εκκλήσεις προς την Τουρκία για καλύτερη φύλαξη των συνόρων οι πρόσφυγες συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή του έτους περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά". Στο ίδιο άρθρο γίνεται και εκτενής αναφορά στο θέμα της δημιουργίας κέντρων καταγραφής.
"Η Ελλάδα δέχθηκε διεθνώς κριτική για την καθυστέρηση της δημιουργίας των κέντρων καταγραφής και προσωρινής διαμονής προσφύγων και τώρα βιάζεται να τα ολοκληρώσει. Την ίδια ώρα όμως μεγαλώνει η αντίδραση των κατοίκων στη δημιουργία hotspot. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, κάτοικοι εισέβαλαν σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, το οποίο προβλέπεται να γίνει μεγάλο κέντρο υποδοχής, προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες. Στην Κω διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στην τοποθεσία όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένα άλλο hotspot και έριξαν πέτρες σε αστυνομικούς".
Στα επεισόδια που έγιναν στην Κω και στην επιστολή που έστειλε ο δήμαρχος του νησιού στην ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται το Spiegel Online. "Ενώ οι διοικήσεις σε τέσσερα νησιά του Αιγαίου συμφώνησαν στη δημιουργία hotspot, η Κως διαμαρτυρόταν εξ αρχής. Οι τοπικές υπηρεσίες μαλώνουν με την κυβέρνηση της Αθήνας για την τοποθεσία του κέντρου καταγραφής και πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι θα επηρεαστεί έτσι ο τουρισμός".
Ένα άλλο ελληνικό μέτωπο θίγει η εφημερίδα DieWelt, αυτό του ασφαλιστικού. "Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι και διαμαρτύρονται κατά χιλιάδες ενάντια στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Όμως για τους πιστωτές ακόμη και αυτές οι περικοπές συνεχίζουν να μην είναι αρκετές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, για άλλη μια φορά το ΔΝΤ είναι αυτό που δεν είναι ευχαριστημένο με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Την ώρα που η Κομισιόν φαίνεται να είναι ανοιχτή σε μικρότερες περικοπές, το ΔΝΤ επιμένει σε πιο σκληρές, ύψους μέχρι και 15%. Από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο πρόγραμμα στήριξης οι συντάξεις μειώθηκαν ήδη έντεκα φορές. Με το αίτημα για επιπλέον περικοπές, το ΔΝΤ προκαλεί την Αθήνα".
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle