Welt: Χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δώσουν εκατομμύρια για τους πρόσφυγες αλλά δεν το κάνουν
«Τα συμπεφωνημένα ποσά κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταβληθεί ακόμη», αναφέρουν ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Από τα 1,8 δισ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί να δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης έχουν μέχρι στιγμής καταβληθεί μόλις 24,3 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. από τη Νορβηγία και την Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Αυστρία μέχρι τώρα δεν έχουν συμβάλει καθόλου στο ταμείο αυτό, επισημαίνει η Welt.
«Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του παγκόσμιου προγράμματος καταπολέμησης της πείνας και του ταμείου για τη Συρία: τις μεγάλες δεσμεύσεις δεν ακολουθούν πράξεις. Όμως ο χρόνος πιέζει», τονίζουν από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε σε διάστημα τριών εβδομάδων 2,8 δισεκ. ευρώ για τη βοήθεια των προσφύγων, εκ των οποίων 500 εκατ. για την αντιμετώπιση της πείνας και άλλα τόσα για τη Συρία και 1,8 δισεκ. ευρώ στο έκτακτο ταμείο για την Αφρική.
Όπως επισημαίνεται εξάλλου από υψηλόβαθμους κύκλους της ΕΕ προχωρά αργά και η κατασκευή κέντρων καταγραφής των προσφύγων, τα λεγόμενα hotspots, στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Υπάρχει έλλειψη προσωπικού διότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους παρά μόνο εν μέρει και δεν έχει σταλεί επαρκής αριθμός ειδικών για την καταγραφή των προσφύγων στα νέα κέντρα.
Όμως αν δεν λειτουργούν κέντρα υποδοχής προσφύγων, δεν μπορούν να μοιραστούν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ οι πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στο έδαφός της.
Στο μεταξύ η μειωμένη συνεισφορά των δυτικών κρατών στη χρηματοδότηση των προσφυγικών καταυλισμών στην Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση της εισροής προσφύγων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).