Ο Στηβ Τζομπς είχε φοβία στα κουμπιά γι' αυτό δημιούργησε συσκευές με οθόνη αφής

Ο Στηβ Τζομπς είχε φοβία στα κουμπιά γι' αυτό δημιούργησε συσκευές με οθόνη αφής
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν από μία φοβία, άλλοι στο ύψος άλλοι κλειστοφοβία άλλοι στα φίδια. Ωστόσο μία εξαιρετικά αλλόκοτη φοβία που ταλαιπωρεί ορισμένους ανθρώπους είναι η φοβία για τα... κουμπιά.

Είτε πρόκειται για κουμπιά σε ρούχα είτε για κουμπιά σε ηλεκτρονικές συσκευές, τα άτομα που πάσχουν από τη λεγόμενη κουμπονοφοβία (koumpounophobia) παραλύουν στη θέα ενός κουμπιού!

Ο όρος καθιερώθηκε από την ελληνική γλώσσα, συγκεκριμένα από το ρήμα κουμπώνω και το ουσιαστικό φοβία. Η συγκεκριμένη φοβία αφορά σε έναν επίμονο, αφύσικο και παράλογο φόβο απέναντι σε ένα αντικείμενο που το άτομο νιώθει την ανάγκη να αποφύγει παρ' ότι γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει από αυτό.

Εκτιμάται ότι ένας στους 75.000 ανθρώπους πάσχει από κουμπονοφοβία.

Και ο συνιδρυτής της Apple Στηβ Τζομπς φέρεται να έπασχε από κουμπονοφοβία και μάλιστα η φοβία του απέναντι σε πληκτρολόγια υπολογιστών και πλήκτρα σε κινητά τηλέφωνα ήταν πιθανώς η αφορμή για την τεχνολογική επανάσταση που έφεραν οι συσκευές με οθόνη αφής που δημιούργησε.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, οι ηθοποιοί Τζόνι Ντεπ και Ντάνιελ Ράντκλιφ πάσχουν από την σχετικά κοινή κωλοβαθριστοφοβία (φοβία για τους κλόουν), ενώ η Νικόλ Κίντμαν πάσχει από λεπιδοπτεροφοβία, φοβάται δηλαδή τις πεταλούδες!

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, φοβία ονομάζεται ο υπερβολικός και παράλογος φόβος απέναντι σε ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση, με αποτέλεσμα να προκαλείται στο άτομο υπερβολικό άγχος και τάση αποφυγής. Η φοβία είναι χρόνια και συνοδεύεται από έντονες σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις που συχνά επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει εντός του εργασιακού ή ενός άλλου κοινωνικού πλαισίου. Για να θεωρηθεί ένας φόβος φοβία πρέπει να προκαλεί σημαντική διατάραξη της καθημερινής ζωής του ατόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ