Ιαπωνία - Kairyu: Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας χάρη στα ρεύματα του ωκεανού
Μετά από τρεισήμισι χρόνια δοκιμών στις νοτιοδυτικές ακτές της Ιαπωνίας, το Kairyu είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία.
Ιάπωνες μηχανικοί δημιούργησαν το Kairyu (ωκεάνιο ρεύμα), μία πραγματικά τεράστια τουρμπίνα 330 τόνων η οποία μπορεί να αντέξει τα πιο ισχυρά ρεύματα του ωκεανού και να μετατρέψει αυτή τη ροή σε μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Μετά από τρεισήμισι χρόνια δοκιμών στις νοτιοδυτικές ακτές της Ιαπωνίας, το Kairyu είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία.
Αποτελείται από ένα σωλήνα 20 μέτρων που ελέγχει την παραγωγή ενέργειας και το βάθος της κατασκευής και έχει δεξιά και αριστερά του τουρμπίνες 11 μέτρων που κινούνται από τα ωκεάνια ρεύματα παράγοντας ενέργεια. Μένει στον πυθμένα με άγκυρα και μπορεί να προσανατολιστεί για να εκμεταλλευτεί τη βέλτιστη θέση παραγωγής ενέργειας, στέλνοντας το ρεύμα με υποθαλάσσια καλώδια.
Η Ιαπωνία βασίζεται υπερβολικά στην εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για ενέργεια και η δημοφιλία της πυρηνικής ενέργειας στο δημόσιο αίσθημα έχει καταποντιστεί μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Οι ακτές όμως γύρω από την Ιαπωνία έχουν ισχυρά ωκεάνια ρεύματα, τα οποία εκτιμούνται πως μπορούν να παράγουν 205 gigawatts ηλεκτρισμού, δηλαδή περίπου όσο είναι η παραγωγή ενέργειας της χώρας σήμερα συνολικά.
Το Kairyu σχεδιάστηκε για να βρίσκεται 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, προστατευμένο από τους τυφώνες. Με μία ροή ρευμάτων δύο μέτρα το δευτερόλεπτο, το Kairyu μπορεί να παράγει 100 kilowatts ενέργειας, ένα όχι και τόσο εντυπωσιακό νούμερο από μόνο του. Ένα μεγαλύτερο “αδερφάκι” όμως με τουρμπίνες 20 μέτρων μπορεί να παράγει 2 megawatts. Τελικός στόχος είναι μία συστάδα αυτών των τουρμπινών μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή η φάρμα ενέργειας μένει να φανεί. Αν ξεπεραστούν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, τα υψηλά κόστη κατασκευής και συντήρησης και το θέμα της εγγύτητας των ακτών στο δίκτυο, οι τουρμπίνες Kairyu αναμένεται να προσφέρουν το 40-70% των ενεργειακών αναγκών της Ιαπωνίας.