Ολλανδία: Υψηλό πρόστιμο στην εταιρεία του Fortnite για αθέμιτες πρακτικές

Ολλανδία: Υψηλό πρόστιμο στην εταιρεία του Fortnite για αθέμιτες πρακτικές

«Ασκεί πιέσεις» στα παιδιά μέσω διαφημίσεων

Πρόστιμο ύψους άνω του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ επέβαλαν σήμερα Τρίτη οι ολλανδικές Αρχές στην εταιρεία Epic Games που κατασκευάζει το διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι Fortnite. Οι Αρχές έκριναν ότι τα παιδιά ως ευάλωτοι δέκτες, δέχονταν στοχευμένες διαφημίσεις με σκοπό να «πιεστούν» ώστε να πραγματοποιήσουν αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα του παιχνιδιού.

Η Ολλανδική Αρχή για τους Καταναλωτές και τις Αγορές (ACM) επέβαλε στην Epic Games δύο διαφορετικά πρόστιμα συνολικής αξίας 1,1 εκατομμυρίου ευρώ αφού διαπίστωσε ότι οι ανήλικοι παίκτες «κινδυνεύουν να αισθανθούν πίεση με πολλούς τρόπους για να πραγματοποιήσουν αγορές».

Συγκεκριμένα η Ολλανδική Αρχή Καταναλωτών και Αγορών (ACM) επέβαλε πρόστιμο 1.125.000 ευρώ στην Epic Games για «χρήση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που απευθύνονται σε παιδιά στο παιχνίδι Fortnite».

«Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν προϊόντα σε παιδιά έχουν την ευθύνη να σκέφτονται πως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε ορισμένα κίνητρα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ACM Cateautje Hijmans van den Bergh.

Το Fortnite διαθέτει διαφημίσεις που «προτρέπουν άμεσα τα παιδιά να κάνουν αγορές» με φράσεις όπως «αγοράστε τώρα» ή «πάρτε το τώρα». Επιπλέον η Αρχή διαπίστωσε παραπλανητικά χρονόμετρα αντίστροφης μέτρησης που χρησιμοποιούνται στο Item Shop για να ασκούν πίεση στα παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις, το αντικείμενο εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμο στην ίδια τιμή αφού το χρονόμετρο έφτασε στο μηδέν.

Η ACM έδωσε στην Epic προθεσμία μέχρι τις 10 Ιουνίου για να εφαρμόσει βελτιώσεις για να διορθώσει αυτή την αθέμιτη εμπορική πρακτική. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, η Epic πρότεινε διάφορες βελτιώσεις και η ACM είναι βέβαιη ότι η εταιρεία θα τις εφαρμόσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ