ΕΕ: Συμφωνία για αυστηρότερους κανόνες τεχνητής νοημοσύνης - Η πρώτη νομοθεσία στον κόσμο
Το νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη υπερψηφίστηκε στην ΕΕ - Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τον Ιούνιο
Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πλησίασαν ένα βήμα πιο κοντά στην ψήφιση νέων κανόνων που ρυθμίζουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, μετά από μια κρίσιμη ψηφοφορία την Πέμπτη, όπου συμφώνησαν για αυστηρότερο νομοσχέδιο.
Ο πολυαναμενόμενος νόμος για την τεχνητή νοημοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη νομοθεσία στον κόσμο που διέπει την τεχνολογία, με νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση αναγνώρισης προσώπου, βιομετρικής επιτήρησης και άλλων εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο αναμένεται τώρα να περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας, στο οποίο οι νομοθέτες οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μεμονωμένα κράτη μέλη.
Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία από δύο επιτροπές βουλευτών, ο Dragos Tudorache, ένας από τους βουλευτές που είναι επιφορτισμένοι με τη σύνταξη των νόμων, είπε: "Είναι μια λεπτή συμφωνία. Αλλά είναι ένα πακέτο που νομίζω ότι δίνει κάτι σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
"Οι κοινωνίες μας περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι αποφασιστικό για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αντίκτυπο που έχει στη ζωή τους. Αρκεί να ανοίξουμε την τηλεόραση... τους τελευταίους δύο ή τρεις μήνες και κάθε μέρα βλέπεις πόσο σημαντικό γίνεται αυτό για τους πολίτες».
Σύμφωνα με τις προτάσεις, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ταξινομηθούν σύμφωνα με το αντιληπτό επίπεδο κινδύνου, από χαμηλό έως απαράδεκτο. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία θα έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.
Στην ψηφοφορία του πρωινού της Πέμπτης, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να απαγορεύσουν τη χρήση αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, εργαλείων πρόβλεψης αστυνόμευσης και να επιβάλουν νέα μέτρα διαφάνειας σε εφαρμογές παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT του OpenAI.
«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα ορόσημο στη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και ένα σαφές μήνυμα από το Κοινοβούλιο ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος αυτού», δήλωσε στο Reuters ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Κιμ βαν Σπάρεντακ. «Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον και όχι το αντίστροφο».
Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο πριν συμφωνηθούν οι τελικοί όροι σε συνομιλίες «τριμερούς διαλόγου» με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αφού οριστικοποιηθούν οι όροι και το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος περίπου δύο ετών για να επιτραπεί στα επηρεαζόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.